52547 Viber Image 2021 01 03 17 52 06 Iff

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je plutajući komunalni otpad na Limu i Drini gorući problem i pozvala nadležne republičke institucije, kao i jedinice lokalne samouprave da se maksimalno angažuju u rešavanju ovog problema

Vujovićeva je navela da je odlivanje komunalnog otpada u Drinu i Lim regionalni ekološki problem, koji je Srbija voljna da rešava, ali je neophodna saradnja sa susednim državama.

– Nedopustivo je da nam reke – naša prirodna bogatstva, budu zatrpane otpadom i protiv toga moramo zajedno da se borimo. Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno radi na mapiranju svih divljih deponija koje se nalaze u neposrednoj blizini pomenutih reka, a nedavno smo i zatvorili deponiju Stanjevine u Prijepolju – rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da se ne može govoriti o zdravoj životnoj sredini ukoliko su reke zagađene i preplavljene otpadom.

– Budući da su poslovi koji se odnose na zaštitu voda od zagađivanja u ingerenciji Republičke direkcije za vode, organa uprave u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zamoliću kolege iz resornog ministarstva da se hitno pokrene akcija čišćenja reka. Insistiraćemo i na izmenama određenih zakona kako bismo imali bolji nadzor nad komunalnim otpadom, koji inače da vrše inspekcije lokalnih samouprava, koje ovim putem pozivam da rade svoj posao – istakla je Vujović. Ministarka je dodala da će u najkraćem roku uputiti poziv za saradnju svim relevantnim institucijama u zemlji i regionu, kako bi se pristupilo rešavanju višedecenijskog problema koji se tiče , ali i susednih Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Vezane objave