Booking.com

Neki političari su, priznaju, zbog potpisivanja Dejtonskog sporazuma bili razočarani, neki se 21. novembra 1995. sjećaju po radosti i olakšanju, a neki se tog datuma uopšte ne sjećaju. Igor Crnadak, danas potpredsjednik PDP, prije 25 je bio mladi novinar, koji je prvi Banjalučanima objavio radosnu vijest. Na BIG radiju je oko 17 časova saopštio da je mir potpisan i da se čeka obraćanje američkog predsjednika Bila Klintona.

Novinar je u to vrijeme bio i Anton Kasipović, danas potpredsjednik Vlade RS.– Dok smo “pakovali” prvi mirnodopski broj “Glasa Srpske” nakon tri i po godine rata, pod prozorima redakcije u Gospodskoj ulici su slavili mir. Bili su to trenuci ogromne radosti i rasterećenja – prisjeća se Kasipović. Živka Radišića, političara-veterana, koji će tri godine kasnije postati predsjedavajući Predsjedništva BiH, radosna vijest je zatekla u Komandi odbrane Grada Banjaluke, gdje je bio njegov ratni raspored. Prvo je, sa olakšanjem, pomislio na borce Vojske RS. Među njima su bila i obojica njegovih sinova.

I Igor Radojičić, danas odlazeći gradonačelnik Banjaluke je, kako je ranije izjavio za “EuroBlic”, bio radostan što se ratno ludilo konačno završilo. Radosnu vijest je čuo na frontu, u svojoj jedinici u Vojsci RS.Bilo je i onih koji su Dejtonski sporazum dočekali s dozom razočarenja. Mladen Ivanić, danas počasni predsjednik PDP, bio je, kako je ranije izjavio, “pomalo razočaran” što Republika Srpska nije nezavisna.

Razočaran je bio i Milovan Bjelica, novi-stari načelnik opštine Sokolac, koji je i u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio uticajan političar na vlasti.

– Bio sam razočaran, očekivao sam da će Republika Srpska po Dejtonu imati izlaz na more – je ranije Bjelica.Vijest o potpisivanju mira čuo je na televiziji, dok se spremao da ode u goste Radovanu Karadžiću, na njegovu krsnu slavu, Aranđelovdan. I dok njihove starije kolege evociraju uspomene, političari novog talasa se potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – uopšte ne sjećaju. Među njima su i zvijezde minulih lokalnih izbora, novoizabrani načelnici Banjaluke i Bijeljine, Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović.

Petrović je u novembru 1995. bio dijete, tačnije sedmogodišnji dječačić, a Stanivuković beba od dvije godine.

Bog zna kakvim sjećanjima na te dane vjerovatno se ne može pohvaliti ni Borivoj Obradović, predsjednik Gradskog odbora DNS Banjaluka, koji je u vrijeme potpisivanja sporazuma imao samo četiri godine.

Ivan Begić (PDP), novopečeni odbornik u Skupštini grada Banjaluka, u to doba nije bio ni rođen – rodio se tek dvije godine nakon Dejtona.

Vezane objave