Sutjeska2 1

U organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova danas se u Dolini heroja na Tjentištu obilježava 77. godišnjica slavne Bitke na Sutjesci – jedne od ključnih bitaka za pobjedu jugoslovenskih partizana nad fašistima u Drugom svjetskom ratu.

I sve bi to bilo na ponos i diku, da se godišnjica ove bitke nije postala i simbol podjele među partizanima i antifašistima u BiH i to – po entitetskoj liniji. Naime, danas će počast poginulim ratnim drugvima odati partizani i antifašisti iz Republike Srpske, dok idućeg vikenda na Tjentište, istim poslom, dolaze partizani i antifašisti iz Federacije BiH.

Danas će se partizanima i antifašistima iz Srpske pridružiti drugovi iz Srbije, Makedonije i (srpskog) dijela Crne Gore, za sedam dana će se partizanima i antifašistima iz Federacije BiH pridružiti drugovi iz Hrvatske, Slovenije i pogođate – (crnogorskog) dijela Crne Gore.

Oni koji su se u mladosti rame uz rame borili protiv Hitlera, spremni da poginu jedni za druge, danas se tako gledaju preko imaginarnog nišana.

Nije ova podjela od juče. Godišnjica Bitke na Sutjesci se već čitavu deceniju obilježva dva puta: jednom u organizaciji Vlade RS i sarih partizana iz SUBNOR-a Republike Srpske, a drugi put u organizaciji SUBNOAR-a sa sjedištem u Sarajevu. I jedan i drugi savez, kako tvrde, okuplja antifašiste, partizane i njihove potomke.

Ovih dana je situacija na Sutjesci još živopisnija nego prethodnih godina, jer se pojavilo i treće obilježavanje godišnjice slavne bitkei to , kako se u BiH reklo, sa “hrvatskim predznakom”. Naime, u utorak je Dolinu heroja na Tjentištu posjetila delegacija susjedne Hrvatske, odnosno izaslanici predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

I dok zlobnici komentarišu da je slika apsurda sada potpuna, jer na Sutjeci umjesto dosadašnja dva imamo tri nacionalna fronta, pa konačno imamo “srpsku, bošnjačku i hrvatsku Sutjesku”, oni pomirljiviji i optimističniji tvrde upravo suprotno.-Prvi put nakon posljednjeg rata i raspada Jugoslavije na Tjentište je došla visoka delegacija Republike Hratske. Ta posjeta, a naročito poruke koje je poslao izalanik predsjednika Milanovića prdstavljaju pobjedu antifašizma u regionu – kaže predsjednik SABNOAR-a Sead Đulić.

Podsjeća da je Bitka na Sutjesci trajala više od mjesec dana, pa prema tome nije sporno i da se njena godišnjica obilježava u različite datume.

-Delegacija Hrvatske je izabrala da to bude 9. juni, kada je stradalo najviše partizana iz Dalmatinske brigade i to je sasvim u redu – kaže Đulić

Priznaje, međutim da nije u redu da se unutar BiH partizani ne mogu dogovoriti da zajedno obilježavaju bitku u kojoj su zajedno ginuli.

– Problem je nastao otkako je u Republici Srpskoj obilježavanje godišjice te bitke i ostalih značajnih datuma iz narodnooslobodilačke borbe preuzeo Odbor Vlade RS. Mi pokušavamo da se sa nima dogovorimo, ali oni neće kontakt sa nama – tvrdi Đulić.

Po njegovoj ocjeni SUBNOR u Republici Srpskoj je potpuno marginalizovan i služi, kao se izrazio, kao “privezak Vladi RS”.

-Žao mi je što je tako. Žao mi je što je politika umiješala prste. Žao mi je što odbor Vlade RS sjećanju na Sutjesku daje nacionalno obilježje. Kad su naši preci gore ginuli, niko nikog nije pitao za naciju. Danas se u RS vrši revizija onog što se dešavalo tokom Bitke za Sutjesku – poručuje Đulić.

I mada kaže da nije siguran da se na dvije godišnjice Sutjeske “priča o istom antifašizmu”, Đulić poručuje da je uvijek spreman za razgovore i da nikad neće odustati od namjere da se “problemi prevaziđu”.Iz Banjaluke, međutim stiže poruka da je razgovor završen.

Ako je suditi po izjavi ministra rada i boračko invlidske zaštite RS Duška Milunovića, u vezi sa Sutjeskom nema nikakvih problem, pa ni potreba da se oni prevazilaze.

Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova ustanovio je , kaže Milunović, današnji datum za obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci i manifestacija teče po protokolu.

-Mi po protokolu svake godine obilježavamo godišnjicu Sutjeske. Nema potrebe da se ujedinjujemo oko toga i ne igra nam nikakvu ulogu da li neko drugi to obilježava ovu godišnjicu i kada to čini – kaže Milunović za Srpskainfo.

Dodaje da je ranije na nivou SUBNOR-a RS “bilo nekih kontakata” sa SUBNOAR-om iz Sarajeva, ali da tih kontakata više nema.

– SUBNOAR se želio nametnuti kao krovni savez antifašista u BiH. To je potpuno neopravdano, posebno kada je svima poznato da su Srbi na ovom mjestu bilo nosioci antifašističke borbe, ali i najveći stradalnici. Naša je obaveza da se toga prisjećamo i da gajimo antifasističku tradiciju, što i radimo – kaže ministar Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova

Na Sutjesci je krajem maja 1943. godine partizane opkolilo i napalo 127.000 fašista, uz podršku oko 300 aviona bmbardera. Njima se suprotstavilo 18.000 izgladnjelih, iscrpljenih i slab o naoružanih patizana, među kojima je bilo i više od 3.000 ranjenika. Trećinu partizanskih snaga činili su Dalmatinci. U proboju iz neprijateljskog obruča je, prema istorijskim podacima, stradalo više od 7.500 partizana, a među poginulima je bilo 597 partizanki, što je do tada nezabilježen primjer pogibije žena boraca u ratu.

Vezane objave