Svečanim defileom učesnika i nastupom na Trgu partizana u Užicu je počeo 13. Međunarodni dečji festival folklora Licidersko srce. Na ovogodišnjem festivalu koji traje od 15. do 19 avgusta učestvuje 23 ansambala sa oko 700 dece i mladih iz Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Egipta, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske i Srbije. Pored Užica,oni će koncerte i na Zlatiboru i u Andrićgradu u Višegradu. Manifestacija se realizuje u organizaciji Udruženja građana „ERA“ iz Užica, dok je pokrovitelj festivala, kao i prethodnih godina, predsednik Srbije .

Prema rečima gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević festival je svojevrsna promocija folklorne baštine naroda sa različitih podneblja, prilika za razmenu iskustava i stvaranje novih prijateljstava.“Zbližavanje mladih koji poštuju svoju, ali i tuđu tradiciju je najveća vrednost ovog festivala. Užičani u danima festivala čine sve da budu dobri domaćini, pokažu najlepša lica tradicionalne gostoljubivosti i goste upoznaju sa kulturno istorijskim nasleđem, kao i sa turističkim potencijalima ovog kraja. Grad Užice, ali i čitava Srbija imaju pravo da budu ponosni na ovu manifestaciju. Naša zajednička obaveza je da učinimo sve da ona traje i uvek bude u funkciji širenja ljubavi koju simboliše najpoznatiji kolač u obliku srca po kome festival nosi ime – licidersko srce,”istakla je Jelena Raković Radivojević na otvaranju Liciderskog srca.

Ivana Cvetković iz organizacionog odbora festivala navela je da je Licidersko srce manifestacija koja traje već 13 godina u kontinuitetu i predstvlja jednu od najvećih folklornih manifestacija, dečijih, međunarodnih I prekograničnih u ovom delu Evrope.“Za proteklih 13 godina na festivalu je učestvovalo preko 10 hiljada dece od 10 do 16 godina iz 40 zemalja sveta. Prethodna godina nam je svima bila teška, prošlogodišnji festival smo održali onlajn .I ove godine predsednik Republike Srbije pokrovitelj je festivala i to nam je pokazatelj da ovaj festival ima svoj kvalitet i da država veruje u nas kao organizatore festivala. Posebno smo zahvalni suorganizatoru festivala gradu Užicu, Turističkoj organizaciji Zlatibor, predstavništu Republike Srpske u Srbiji, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu” rekla je Cvetković.Cvetković je istakla da inostrani učesnici koji dolaze na festival moraju imaju negativni PCR test i da će u toku festivala biti još jednom testirani, upravo zbog potrebe da pređu granicu sa Republikom Srpskom zbog koncerata u Višegradu.Manifestacija je obogaćena pratećim sadržajima, kao što su ekološke radionice, od ove godine i nova akciju “Licidersko srce prirodi” kojom je planirana sadnja drvoreda prijateljstva u saradnji sa JP “Srbija šume” ,izložba narodne nošnje u Jokanovića kući u Užicu, grnčarske radionice u Zlakusi i izleti u užičkom kraju.

Licidersko srce ima i svoj humani karakter. Ove godine donacije od prodatih liciderskih srca i suvenira doniraće se odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice.

zoomue.rs/

Vezane objave