Počinje suđenje bivšem njemačkom bolničaru Nilsu Hegelu (41) za ubistvo 98 pacijenata, nakon što je prethodno osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva dvoje pacijenata.

Poslije ove presude, podignute su nove optužnice koje ga terete za ubistva injekcijom još 98 starijih osoba u bolnicama u Oldenburgu i Delmenhorstu, javlja BBC.

Smatra se kako je Hegel usmrtio ukupno 36 pacijenata u Oldenburgu i 64 Delmenhorstu, u između 1999. i 2005. godine.

Dok je radio u dvjema spomenutim bolnicama, Hegel je bolesnim pacijentima ubrizgavao velike količine njima neodgovarajućih lijekova.

Osnovni motiv mu je bio dokazivanje pred kolegama. Naime, kako se stanje pacijentima nakon ubrizgavanja sadržaja injekcija pogoršavalo, Hegel je prvi priskakao u pomoć i reanimirao ih. Na žalost, u mnogim slučajevima reanimacija nije uspjela i pacijenti su umrli.

Cijeli slučaj je vrlo osjetljive prirode za njemački zdravstveni sistem jer su rođaci preminulih osoba optužili vodeće figure u zdravstvu da su zataškavale ili ignorisale sumnje na Hegelova ubistva i da nisu na primjeren i odgovoran način reagovale na ovu situaciju, piše BBC.

Istražioci su izjavili da je moguće da je Nils Hegel odgovoran za smrt još većeg broja pacijenata, ali da za to nema odgovarajućih dokaza jer su tijela potencijalnih žrtava kremirana.

Tokom suđenja u 2015. Hegel je izjavio da mu je “iskreno žao” i da se nada se da će porodice žrtava pronaći mir. Rekao je da je “spontano odlučivao” da ubija pacijente.

Ako se proglasi krivim za sve navedene zločine, postaće jedan od najvećih serijskih ubica u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata.

(Index.hr)