W873

Četvoro državljana Srbije koji su danas došli iz Kine, stavljeno je pod nadzor zbog potencijalne opasnosti da su oboljeli od koronavirusa, rekao je večeras granični sanitarni inspektor Raša Milanov.
Oni su u Srbiju došli iz kineskih gradova koji su od Vuhana, epicentra zaraze, udaljeni hiljadu i više kilometara ali u kojima je taj virus takođe registrovan. Po dolasku na beogradski aerodrom, pregledani su, ali nisu imali nikakve zdravstvene smetnje ni temperaturu.

Inspektor Milanov rekao je za RTS da je, na osnovu procedure Instituta “Milan Jovanović Batut”, odlučio da ih je neophodno staviti pod nadzor.

“Oni će ostati u Srbiji, kretaće se među porodicom i prijateljima. Jedan od njih se javio epidemiološkoj službi. Oni su inače u zakonskoj u obavezi da se jave u roku od 24 sata”, istakao je Milanov u emisiji “Oko” RTS-a.

Oni su iz predostrožnosti, kaže Milanov, nosili zaštitne maske.

Kada je riječ o grupi turista iz Vuhana koji su došli iz BiH u Srbiju, Milanov ukazuje da su oni pregledani i takođe stavljeni pod nadzor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Ambasadi Srbije u Pekingu do sada se javilo petoro državljana Srbije, od kojih je troje iskazalo želju da se evakuiše iz Vuhana.