Nekadašnji pripadnici struktura VRS sa područja Vlasenice, terete se za prisilno odvajanje i ubojstvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno odvojenih iz konvoja.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva , podigao je optužnicu protiv:

Kosorić Mile, rođenog 1953. godine u Han Pijesku, određene su mu mjere zabrane
Stojišić Borislava, zv. „Boro“, rođenog 1956. godine u Vlasenici,
Tešić Momčila, zv.“Crnac“, rođenog 1974. godine u Vlasenici, određene su mu mjere zabrane,
Drakulić Rajka, rođenog 1964. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP-a RS, na Zaštićenu zonu Srebrenica, u mjesecu srpnju 1995. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačnog pothvata, u mjesecu srpnju 1995 godine, tako što su, optuženi Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS, znajući da će u mjestu Luke, proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice, civili, žene i djeca, transportovani prema Kladnju, u mjestu Luke, na postavljenom punktu zaustavili konvoj, nakon čega je izvršen pretres, oduzimanje , zlata i drugih vrijednosti, a potom izvršeno nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20,  odvedeni i prisilno zatočeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima, odakle su odvojene muškarce  13/14.07.1995. godine, odveli i strijeljali u mjestu Mršići, gdje je ubijen najmanje 21 muškarac, a samo je jedan preživio strijeljanje.
Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo Genocid iz članka 171. Kaznenog zakona BiH u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31. KZ BiH.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Related posts