Booking.com

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva podigao je optužnicu protiv:
-Jovanović Blagomir, zv. “Mićo”, rođenog 1959. godine u Srebrenici.
-Čanić Milenka, zv. “Čano”, rođenog 1947. godine u Srebrenici.
-Lukić Stevana zv. “Stevo”, rođenog 1947. godine u Srebrenici.
-Filipović Dragojla, zv. “Đido”, rođenog 1949. godine u Srebrenici.
-Katanić Radomira zv. “Rašo”, rođenog 1948. godine u Srebrenici
-Milovanović Slavka, rođenog 1950. godine u Srebrenici.
Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od meseca aprila do meseca avgusta 1992. godine, u svojstvu zvaničnika Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, sa ciljem ubistava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mesta na širem području Srebrenice i Skelana.
Prognoni su počinjeni organizovanim napadima na sela i naselja, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubistvima većeg broja osoba, pucanjem iz vatrenog oružja, među kojima i maloletnih žrtava. Takođe, progoni su počinjeni premlaćivanjem i fizičkim zlostavljanjem žrtava, uništavanjem i paljenjem imovine, oduzimanjem ličnih dokumenata i dragocenosti te prisilnim progonom žena i dece prema Bajinoj Bašti, Republika Srbija. Navedenim napadima, počinjena su ubistva najmanje 40 žrtava, te progon namanje 1000 žrtava bošnjačke i romske nacionalnosti sa područja Skelana i okoline.
Optuženi se terete da su počinili krivično delo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH. Tužilaštvo iz optužnice će dokazivati pozivanjem oko 100 svedoka i stručnih veštaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vezane objave