Kantonalni sud u Goraždu potvrdio je optužnicu protiv Nezira Kamenice (21), trostrukog ubice iz sela Bogušići kod Goražda.Tužilaštvo BPK Goražde tereti ga za krivično delo ubistvo na okrutan i podmukao način, za koje mu po Krivičnom zakonu FBiH preti zatvorska kazna u trajanju do 45 godina.

Tim veštaka

Optužnica je podignuta nakon što je tim sudskih veštaka medicinske struke utvrdio da je Kamenica u trenutku počinjenja zločina bio smanjeno uračunljiv, te da je krivično odgovoran.

– Ovo krivično delo spada među teška krivična dela i prema sudskoj praksi i prema zakonu očekujemo najnižu kaznu od 30 godina zatvora. U slučaju da se u međuvremenu ne postigne sporazum s odbranom, mislimo da bi suđenje moglo biti održano pred Kantonalnim sudom Sarajevo, kao najbližem sudu istog ranga, jer Kantonalni sud u Goraždu nema dovoljno sudija za formiranje sudskog veća u ovom predmetu – je kantonalni tužilac Lazar Draško.Branilac optuženog Esad Muminović, advokat iz Goražda, je da će odbrana nastojati postići sporazum s Tužilaštvom te olakšavajućim okolnostima pokušati smanjiti visinu zaprećene kazne.

Prespavao u kući

Nezir Kamenica je 2. maja u selu Bogušići kod Goražda sekirama ubio majku Zerfu i očuha Ifeta Kavazovića, te baku Šemsu Džabiju. Nakon stravičnog ubistva prespavao je u kući, sutradan otišao u Sarajevo, gde se 2 nakon zločina prijavio u PS Ilidža.

Na odeći pronađena krv

Tokom saslušanja Nezir Kamenica je priznao i opisao kako je izvršio ubistva članova porodice. On je između ostalog, izjavio da nije imao dovoljno pažnje. Osim priznanja optuženog, obrađeni su i dokazi s mesta zločina, a DNK analizom je utvrđeno prisustvo krvi ubijenih na njegovoj odeći, piše Avaz.

Vezane objave