Stravičan slučaj silovanja i ubistva osmogodišnje djevojčice Asife Bano potresao je Indiju, ne samo zbog brutalnosti zločina već i zbog njegove političke, odnosno vjerske motivacije.

Naime, Asifa, čije tijelo je pronađeno 17. januara pored grada Katua u regiji Kašmir, pripadala je muslimanskom plemenu nomadskih pastira koje živi na tom području. Njeno ubistvo postala je vijest širom svijeta nakon što su hinduistički desničari pokrenuli žestoke proteste, ne zbog samog zločina već zbog hapšenja osmorice osumnjičenih za njeno ubistvo, među kojima su četiri policajca i istaknuti hinduistički političar. Protestu podrške osumnjičenim ubicama prisustvovala su i dvojica ministara iz vladajuće nacionalističke stranke BJP, koji su naknadno izbačeni iz lokalne vlade.

S druge strane, ubistvo je izazvalo masovno ogorčenje i bijes diljem Indije.

Kampanja na Twitteru pod heštegovima #JusticeforAsifa, #JusticeForOurChild i #Kathua brzo je dobila zamah, a zatim se prelila i na ulice najvećih indijskih gradova. Hiljade ljudi protestirale su jučer u Nju Delhiju, Mumbaiju i drugim gradovima, tražeći od vlade da bez odlaganja procesuira osumnjičene i privede ubice pravdi. Bdjenja uz svijeće, također, su održana za ubijenu djevojčicu na više mjesta. Osmorica osumnjičenih pripadaju hinduističkoj zajednici koja je s muslimanskim plemenom, pripada Asifa, u zavadi oko zemlje, a kritičari tvrde da su zločin počinili kako bi terorizirali njeno pleme i natjerali ga da ode s tog područja.

Protesti s obje strane, piše “Telegraph”, postali su odraz situacije u Indiji i raširenog problema seksualnog nasilja prema ženama i djeci, kao i političke korupcije i religioznih tenzija. Slučaj predstavlja ozbiljan problem za stranku premijera Narendre Modija, koju kritičari sad optužuju da brani optužene te da pokušava zaštititi zastupnika u drugom slučaju. Podsjetimo, Asifu su u januaru njene ubice namamile u šumu, drogirali i zarobili u hinduističkom hramu, gdje su je danima silovali i zatim zadavili. Nakon što su osmorica uhapšena, grupa hinduističkih advokata prošle sedmice demonstrirala je ispred suda u Kašmiru, tvrdeći da se osumnjičene diskriminira zbog njihove vjere.

Vezane objave