Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na četiri godine zatvora policajca iz Užica Rajka Šimšića (35), a na tri i po godine Branka Simića koji je u bekstvu, zbog optužbi da su učestvovali u izradi falsifikovanih pasoša za kriminalce

Ovo je prvostepena presuda na koju okrivljeni i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu.

Prema optužnici, izrada lažnih dokumenata je išla preko Šimšića koji je tražio lične podatke da bi obezbedio odgovarajući lažni identitet za narucioce dokumenata, dok je Simić bio zadužen za popronalaženje klijenata iz kriminalnog miljea spremnih da plate izradu lažnih dokumenata.

Prethodno su trojica okrivljenih u ovom slučaju osuđena na osnovu sporazuma sa tužilaštvom za organizovani kriminal pošto su priznali krivicu.

Darko Karaičić iz Užica osuđen je na tri i po godine zatvora zbog organziovanja gruge koja je kriminalcima obezbeđivala lažna dokumenta, Mladen Novaković na 22 meseca zatvora, a Vladimir Jakić za godinu dana zatvora.

Prema pisanju medija, klijenti ove grupe za izradu lažnih dokumenata bili su, pored ostalih i pripadnici ozloglašenog kriminalnog klana iz Kotora – “kavačnog klana”, koji vodi rat do istrebljenja sa škaljarskim klanom iz istog mesta.

Ova grupa je pohapšena u maju prošle godine.