Policija još provjerava o licima koja su kroz prošla sa istaknutom ratnom zastavom tzv. Armije RBiH, što je okarakterisano kao izazivanje nacionalne i vjerske mržnje. U Doboju ovaj čin smatraju provokacijom.Za informaciju o grupi lica koja su prolazeći kroz Ulicu Ozrenskih srpskih brigada istakli ratne zastave tzv. Armije RBiH stanovnici ove ulice čuli su iz medija. Kažu da je prošlo vrijeme za paradiranje sa simbolima koji su korišćeni tokom proteklog rata.

Uznemiren zbog takvog gesta je i otac poginulog borca Vojin Јović, koji kaže da mu ne pada na pamet da u Federaciji, odakle je izbjegao, provocira druge.

“Mene to jednostavno zaboli kao oca poginulog borca kome je jedinac sin Slobodan poginuo od 19 godina. Sramota je šta se radi u ovom našem gradu. Јa sigurno ne smio u svome selu u Bočinji i Bliznoj pronijeti svoju srpsku zastavu”, kaže Јović.Ovaj slučaj rasplamsao je rasprave na lokalnim portalima između Srba i Bošnjaka. Dok jedni osuđuju, drugi podržavaju postupak mladića koji su isprovocirali žestoke komentare na društvenim mrežama. Da je sve provokacija smatraju i u Gradskoj boračkoj organizaciji, uvjereni da je riječ o pojedincima koji bi trebalo da budu kažnjeni.

“Stanovnici Doboja su uznemireni jer je njihov grad granatiran od strane ovih koji su pod tom zastavom ratovali. U svakom slučaju, policija da odradi svoj dio posla”, rekao je Dušan Knežević iz Boračke organizacije Doboj.

Policija nove detalje nije saopštila. Po naredbi Okružnog tužilaštva policija radi na identifikovanju lica koja su počinila krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje razdora ili netrpeljivosti“. Pojačali su i prisustvo na raskrsnicama i ulazima u Doboj, ali u PU kažu da je riječ o redovnim aktivnostima.

Vezane objave