Policijafed

Policijski inspektor Adi Crnčević, koji je preko društvenih mreža pozivao na rat, i dalje radi u MUP Unsko-sanskog kantona i nije poznato da li će biti sankcionisan zbog skandaloznih poruka. U MUP USK su nam rekli da su prvi put od nas čuli za taj slučaj i da za sada nemaju nikakvih zvaničnih informacija o porukama koje je slao njihov inspektor.

Podsjetimo, Crnčević je na društvenim mrežama pozirao sa mitraljezom i vojnom uniformom, te prizivao rat u BiH.Stručnjaci za bezbjednost sa kojima smo razgovarali tvrde da je do ovakvih poruka i situacija dovode izjave političara koje prethodnih mjeseci dolaze iz FBiH. Zbog tih pritisaka u cijeloj državi se stvara psihoza rata i unosi nervoza među građanima.
Izazivanje straha

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galiješević ističe da nije čudno što takve poruke dolaze upravo sa prostora kao što je Unsko-sanski kanton.

– Radi se najvjerovatnije o instrukcijama iz vrha SDA, a oni obično za slanje ovakvih poruka biraju upravo mjesto kao što je Bihać, Bužim i slično. Prvo zbog toga što su oni bliže Banjaluci, nego Sarajevo, pa misle da će zbog toga doći do većeg straha – poručuje Galijašević.

Dodaje da se ovakva mjesta biraju i zbog toga što tu živi većinom stanovništvo koje je siromašnije i manje obrazovano, pa je lakše manipulisati s njima.– Oni ih ubjeđuju da su za sve njihove probleme krivi Srbi. Nije bitno da li se radi o tome što su siromašni, neobrazovani, što su ratovali između sebe, oni ih ubjeđuju da su im za to krivi Srbi, pa zato ne čude ove poruke. Jednostavno, kod ljudi su stvorili psihozu rata, iako niko od naroda ne želi rat – rekao je Galijašević i podsjetio na stihove Džonija Štulića: „Seljačine uvijek u prve redove“.

On pojašanjava da stalno dolaze priče o jedinstvenoj BiH, a zatim dobijamo poruke da narodi druge vjere nisu poželjni.

– Ovo najviše utiče na destabilizaciju BiH. Znajući šta se prethodnih dana sve dešavalo u Bužimu, teško da će neko odgovarati za ovakve poruke – ističe Galijašević za Srpskainfo.
Poruka ekstremistima

I drugi stručnjaci za bezbjednost s kojima smo razgovarali sličnog su mišljenja. Svi traže najoštrije sankcije za Crnčevića, jer smatraju da se samo na taj način može poslati poruka ekstremistima.
srpskainfo.com