Policijafed

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv policijskog komesara Uprave policije MUP Unsko-sanskog kantona Muje Koričića zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, potvrđeno je portalu Srpskainfo iz Kantonalnog tužilaštva Zenica, koje je i podiglo optužnicu protiv njega.

U skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH, Koričiću je za krivično djelo zloupotrebe službenog položajaj zaprijećena kazna do pet godina zatvora.

Policijski komesar bi zbog potvrđene optužnice trebao biti smijenjen sa ove funkcije, ali do sada nismo dobili odgovor na ovo pitanje iz MUP Unsko-sanskog kantona.Optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Zenici, Koričić se tereti da je bio svjestan činjenice da mu je još 1. maja 2021. godine prestao radni odnos s obzirom na ispunjenih 40 godina radnog staža, te da nije donio odluku o uplati obaveznih doprinosa za beneficirani radni staž na svoje ime, iako je znao i bio svjestan da bi uplatom doprinosa za beneficirani radni staž, po sili zakona, stekao uslove za penziju, te bi mu prestao mandat.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužnicu protiv Koričića podiglo je 10. maja ove godine, a ona je potvrđena 20. maja.

Koričića terete da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odnosno da je sebi pribavio korist u vidu nepripadajućeg prava na radni odnos na radnom mjestu policijskog službenika u Upravi policije MUP USK i vršenja mandata policijskog komesara, kao i sva druga prava koja proizilaze iz radnog odnosa i mandata policijskog komesara.

Portalu Srpskainfo je još ranije u Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću potvrđeno da optuženi Koričić vrši pritisak prema hrabroj policajki Milici Latinović koja je raskrinkala kriminalnu mrežu korumpiranih kolega policajaca i policijskih komandira u Bosanskom Petrovcu.– Tužilaštvo i ja kao postupajući tužilac detaljno smo upoznati sa svim pritiscima na svjedoka Milicu Latinović, posebno od optuženog (policajca) Elvedina Džiguma i komesara policije (Muje Koričića). U tom pravcu upoznao sam više puta pisanim putem Federalno tužilaštvo FBIH, a uporedo se preduzima niz mjera kako bi se ovaj svjedok zaštitio i kako bi se dokumentovao pravilno i potpuno uticaj na istog, nakon čega predstoji preduzimanje drugih procesnih radnji radi zaštite svjedoka i samog predmeta – rekao je za Srpskainfo Adnan Tulić, zamjenik glavnog kantonalnog tužioca Unsko-sanskog kantona.

Podsjetimo, hrabra policijska službenica Milica Latinović iz Bosanskog Petrovca odigrala je glavnu ulogu u rasvjetljavanju jednog od najvećih lanaca korupcije u policiji u BiH.Iako je stavila život na kocku i sebe izložila pritiscima korumpiranih šefova, Latinovićeva se nije dvoumila da prihvati ulogu informatora i pomogne u rasvjetljavanju koruptivnih radnji kolega.Nakon što je svakodnevno dokumentovala nečasne radnje kolega, odnosno uzimanje novca kao mito od vozača šticara, ali i drugih nesavjesnih vozača koji bi u saobraćaju napravili prekršaj koji im je uz novac bio oprošten, Latinovićeva je ostajala u policijskoj stanici u Bosanskom Petrovcu i o svemu obavještavala nadležnog tužioca koji je rukovodio istragom, Adnana Tulića.

O tome kakve su razmjere korupcije bile na području MUP Unsko-sanskog kantona govori informacija da je potvrđena optužnica ne samo protiv policijskih službenika, već i protiv korumpiranih policijskih komandira, koji su im čuvali leđa.

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv dva policijska komandira Uprave MUP Unsko-sanskog kantona, Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, optuženih za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Prema optužnici, policijski komandiri i policajci su krivična djela izvršili od 2019. do oktobra 2020. godine na području Bosanskog Petrovca.

– Optuženima se stavlja na teret da su u periodu od 2019. do oktobra 2020. godine na području opštine Bosanski Petrovac počinili veliki broj koruptivnih krivičnih djela, i to prvenstveno policijski službenik Elvedin Džigum – naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.
“Uhvaćen” na sastanku sa osumnjičenim

Policijski komesar Mujo Koričić je, tokom istrage kantonalnog tužilaštva protiv korumpiranih policajaca, fotografisan u jednom lokalu u Bosanskom Petrovcu kako se sastao sa tada osumnjičenim policajcem Elvedinom Džigumom. Ovaj policajac ne samo da je u međuvremenu optužen za zloupotrebu položaja i primanje mita, već se, prema navodima iz kantonalnog tužilaštva, tereti za najveći broj koruptivnih krivičnih djela navedenih u optužnici koja sadrži 90 tačaka. Zanimljivo je da ovaj sastanak nije bio predmet policijske istrage, već je hajka usmjerena prema onima koji su napravili spornu fotografiju policijskog komesara i u krivično vrijeme osumnjičenog za korupciju.