89611563

U Policijskoj upravi Foča, danas 18.02.2020.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec januar tekuće godine. Novinarima se obratio načelnik Policijske uprave Kostović Velimir, načelnik Odjeljenja policije Krunić Voislav i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović Duško.

Načelnik Kostović je istakao da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča na zadovoljavajućem nivou kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti stanja bezbjednosti saobraćaja. Istakao je da u posmatranom periodu nije bilo težih krivičnih djela, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, dok je broj saobraćajnih nezgoda smanjen za oko 15,4%.

Kostović je izjavio da je u januaru evidentirano 19 krivičnih djela, što je za 58,3 % više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Od ukupnog broja evidentirano je jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, jedno krivično djelo iz oblasti bezbejdnosti javnog saobraćaja i 1 krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, dok je 12 krivičnih djela evidentirano iz oblasti opšteg kriminaliteta. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 16 izvještaja protiv 16 lica. Maloljetnih izvršilaca nije bilo. Načelnik je takođe naglasio da je u mjesecu januaru bilo više javnih okupljanja te da su svi protekli mirno i bez incidenata.

Načelnik Odjeljenja policije Krunić je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 13 narušavanja javnog reda i mira te da je u odnosu na uporedni period 2019. godine povećanje za oko 8,3 %, a zabilježena su 24 prekršaja. Ukupno je evidentirano 20 počinioca prekršaja, od kojih je jedan maloljetni izvršilac.

Načelnik Krunić je izjavio da su u mjesecu januaru evidentirane 22 saobraćajne nezgode iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za 15,4% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirane su 3 saobraćajne nezgode sa nastradalim licima i 19 s/n sa materijalnom štetom. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licem, dok su evidentirane 2 saobraćajna nezgoda sa teže povređenim, a 1 sa lakše povređenim licima. Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika u posmatranom periodu 2020. godine iz saobraćaja je isključeno 34 vozača od čega 30 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 1 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i 3 ostalo. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 6 vozila od čega 3 zbog isteka registracije preko 30 dana, a 3 zbog tehničke neispravnosti, zaključio je načelnik Krunić.

U posmatranom periodu evidentirana su 2 slučaja nasilja u porodici, od kojih su oba prekršaja.

Načelnik odjeljenja kriminalističke policije Tomović izjavio je da je u izvještajnom periodu podneseno 16 izvještaja za 19 krivičnih djela, od kojih je najveći broj krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta (16 KD), dok je stepen rasvetljanosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 60%. Od krivičnih djela koja su evidentirana podnesen je 1 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu protiv jednog lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, kod koga je prilikom pretresa pronađena određena količina suve zeljaste materije koja svojim uzgledom i morfološkim karakteristika asocira na opojnu drogu marihuanu. U mjesecu januaru podnesena su i dva Izvještaja o počinjenom KD Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti protiv 2 izvršioca, a koji je evidentiran na području opštine Višegrad.

Načelnik Tomović je istakao da su u posmatranom periodu policijski službenici OKP PU Foča podnijeli i 1 Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta za kd Oštećenje kompjuterskih podataka protiv nn lica, a da se preduzimaju mjere i radnje na još dva prijavljena krivična djela iz navedene oblasti.

Vezane objave