Nikola Sakić 427x285
Booking.com

Ne očekujem da bude sportista, ali samo kada bi se oslobodio bolova, vratio svoje pokrete, ponovo počeo da se igra i da može da me zagrli. Da ponovo čujem riječ mama, sve bih dala na svijetu za to.
Danijela Stakić, mama hrabrog Nikole iz Prnjavora koji sa četiri godine bori se sa teškom srčanom manom, piše Kurir.

Nikola je pričao, hodao, bio hiperaktivno dijete sve do prije dvije godine. Već sa dva tretmana matičnim ćelijama spazam je manji i ljekar vjeruje da će narednih šest donijeti veliko poboljšanje.

Klonuo i ostao bez pulsa u majčinim rukama
Uz njega je i tata Darko i starija sestra, a svima im je život stao kada je zbog srčanih problema mališan klonuo i ostao bez pulsa u majčinim rukama. Nakon toga, procjena ljekara je bila da je poput biljke i da nema šansi da nastavi da se razvija.

Naime, Nikola je rođen u avgustu 2016. ubrzo je ustanovljeno da ima Daunov sindrom, ali i srčanu manu koja mu je zbog komplikacija znatno oslabila pluća, te su se upale nizale jedna za drugom.
U martu 2018. godine ljekari su ustanovili edem pluća, a u aprilu se dogodio fatalni srčani zastoj. Međutim, beskrajna roditeljska ljubav i nada odveli su ove godinu porodicu u Istanbul i gdje su upoznali ljekara, jednog od najvećih stručnjaka u oblasti liječenje matičnim čelijama.

Dobili su veoma optimistične prognoze, a ljekar čak smatra da bi efekat bo još bolji da su krenuli sa terapijama još prije dvije godine.

Kao posljedica reanimacije nastalo je i oštećenje mozga nakon čega je imao epi napade i ugrađen mu je i šant. Trpi veliku bol zbog grčenja mišica, spazma koji mu uvrće nogice i ruke.

Za nastavak liječenja nedostaje tako malo
Ipak, prva tretmana u septembru donijele su poboljšanje. Nažalost, Stakići su imali samo za početak terapije matičnim ćelijama, zbog čega je neophodno da se što prije vrate u Istanbul. Procjena je da če narednih šest intervencija matičnim ćelijama u kontinuitetu, u razmaku od 20 do mjesec , dati odlične rezultate.

Za to je potrebno 54.650 evra samo za tretmane od čega nedostaje još 6.300 evra.

– Još u martu smo u jednoj klinici u Istanbulu platili kontrolne preglede, da čujemo njihovo mišljenje, ali smo u međuvremenu došli do kontakta ljekara u drugoj istanbulskoj klinici gdje liječe matičnim ćelijama. Dobili smo pozitivan odgovor ljekara koji, kako svi tvrde, nikada ne uliva lažnu nadu. Morali smo da se vratimo u Srbiju i znali smo da nećemo uspjeti da sakupimo dovoljno novca za preostale tretmane za mjesec , kada je trebalo da započne novi ciklus liječenja. Da bi dobro dejstvo prvih tretmana bilo nastavljeno ne smiju se praviti preduge pauze – objašnjava Nikolina majka.

Osim što povratak u Tursku trenutno koči manjak novca, Nikola je toliko osjetljiv da je dobio novu infekciju zbog koje je sa majkom u šabačkoj bolnici već dvije nedjelje. Danijela danonoćno bdije nad njih, i ako oporavak bude nastavljen dosadašnjim tempom za oko deset on bi mogao da se sprema za nastavak liječenja matičnim ćelijama.

Čak i kada bi mogla da odmori, Danijela to ne čini. Nije spavala posljednje dvije godine, jer od kada joj je sin klonuo u naručju nema mira. I pored toga što su srčani problemi prošlost, brižna majka prati svaki njegov pokret i osjeća njegovu bol i teškoće.

– Cijeli svijet mi se srušio kada je 2018. godine odnet bez pulsa iz mog naručja. Doktorka mi je poslije šest sati intervencije rekla: Majko, živ je, ali je i dalje kritično! Danas su poboljšanja vidna i gajim ogromnu nadu da će mu stručnjak u Istanbulu pomoći, da će moj Nikola poboljšati kvalitet svog života i ponovo potrčati meni u zagrljaj. A Mnogo smo zahvalni svima koji nam pomažu i iskreno se nadam da će nas otpustiti sada iz bolnice i da ćemo ubrzo završiti sa antibioticima što bi značilo da može da nastavi da prima matične ćelije. Nema glas, ne može da mi kaže da ga boli, ali komuniciramo suzama i osmjehom – kaže majka.

Korona otežava liječenje
Kao i kod druge djece koja se liječe u inostrantvu, ova je izuzetno teška i zbog pandemije virusa korona. Svako putovanje je rizično, te je i to donekle otežavalo Nikolino liječenje.

– Trenutno je bolje, i sa tri litre kiseonika pali smo na dvije, sekret mu je ređi, vedriji i znatno raspoloženiji. Radićemo uskoro kontrolni rendgen i klinici u Istambulu da javimo njegovo stanje da bi nam dali termin. Nadali smo se bržem povratku, ali uz pomoć dobrih ljudi i Nikoline snage iskreno se nadam da će se to i dogoditi ubrzo. Želimo da nastavi detinjstvo bez aparata i boli. Onako kako to sva djeca zaslužuju – kaže majka.

Kako da pomognete malom Nikoli
Svi koji žele da Stakići što prije sakupe još 6.300 evra koliko nedostaje za liječenje malog Nikole mogu poslati SMS 548 na 3030.

Donacija se može uplatiti na dinarski račun : 160-516426-82, devizni EUR : 00-540-0004208.3; IBAN : rs351600054000042083 45;SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Vezane objave