Porodica policijskog generala Gorana Sarića predala je žalbu na određivanje pritvora uz potrebnu dokumentaciju, te apelovala da mu Sud BiH omogući adekvatno liječenje.Sarićev sin Vladimir rekao je na konfernciji za novinare u Bijeljini da se njegov otac već tri godine bori sa opakom bolešću i da ima 23 tumora, a da se Sud BiH nije obazirao na ljudskost već mu je odredio pritvor.

“Sinoć kad smo se čuli, još nije bio dobio lijekove. Sud BiH odlučuje da li će on dobiti lijekove ili ne”, naveo je generalov sin koji vjeruje da će odgovor na žalbu biti u posljednjim minutima roka.

Sarić je istakao da ljekari njegovog oca smatraju da je pritvor vrlo štetan za njegovo zdravlje, da je Danica Grujučić navela da je to “ubistvo, ako ostane u pritvoru”, a slično misli i stručnjak Radmila Rašeta.

On je naveo da njegovog ocu nijedna ustavnova u regiji ne može sama da liječi, a kamoli zatvor, te pita Tužilaštvo, Sud i sve koji učestvuju u tom procesu da li porodici mogu da garantuju njegovo zdravlje u pritvoru.

Vladimir Sarić je podsjetio da je njegov otac i prethodnih godina na Sudu i Tužilaštvu BiH, gdje mu se sudilo za dva djela, dokazao nevinost i da je u tim procesima bio na svakom ročištu.

Ne želi da se osvrće na djelo za koje se general Sarić i ostali uhapšni terete, jer je na Sudu i Tužilaštvu BiH da to dokažu, ali ističe potrebu da mu se omogući adekvatno liječenje.

On je dodao da se porodica sa njim prvi put čula u utorak veče, 7. decembra, a da mu je tak juče dozvoljeno da mu se dostavi odjeća.

Predsjednik Udruženja vetarana četvrtog odreda specijalne brigade policije Republike Srpske Ratomir Draganić rekao da je sramna odluka Suda BiH da gerenralu odredi pritvor i da mu je time automatski presuđeno.

On je dodao da je Sarić i na posebnom režimu ishrane i da ne može da jede hranu iz pritvorske jedinice u Vojovićima, pa je pozvao institucije Srpske i nevladine odrganizacije koje je bave zaštitom prava građana da apeluju da se poništi rješenje o određivanju pritvora i da ga puste kući.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da su generalu sariću uskraćena najvažnnije životna prava, da to borci nisu zaslužili i da se svi moraju ponašati odgovornije prema njima.

Pripadnici agencije Sipa uhapsili su 3. decembra na području Bijeljine i Sokoca sedam lica koja su, prema navodima Tužilaštva BiH, osumnjičena za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti u Bijeljini tokom 1992. godine.

Sud BiH odredio im je jednomjesečni pritvor.