Presuda po tužbi porodica žrtava NATO bombardovanja u Murinu, kada je tokom bombardovanja 1999. zapadna vojna Alijansa usmrtila šest civila, od čega troje dece, postala je pravosnažna, pa će oštećeni morati da vrate koji im je država isplatila na ime duševnih bolova koje trpe zbog gubitka članova porodica

Naime, nakon što je Vrhovni sud Crne Gore odbio tužbeni porodica, čiji su najbliži u Murinu stradali tokom NATO agresije, zbog navodne zastare, prvostepeni i drugostepeni sud samo je prepisao obrazloženje i doneo odluku o povraćaju novca, odnosno takozvanom protivizvršenju, prenosi RTCG.

Prvostepenom presudom, koju je svojevremno potvrdio Viši sud, porodice NATO žrtava su dobile naknadu, da bi nakon toga usledila revizija po kojoj je Vrhovni sud preinačio presudu i tužbu odbio kao neosnovanu zbog zastare.

Tuženi u ovom predmetu su bili država Crna Gora, MUP, Ministarstvo odbrane i Uprava policije, a radilo se o prvoj presudi po tužbama kojom je porodici pokojnog Manojla Komatine na ime duševnih bolova za pet članova porodice dosuđen ukupan novčani iznos od 69 hiljada evra, uz pripadajuće troškove postupka.

Podsetimo, NATO avijacija je 30. aprila 1999. godine bez ikakve objave i objašnjenja sa desetak projektila bombardovala most na Limu u samom centru naselja Murino. Stradali su civili koji ni na koji način nisu učestvovali u ratnim dejstvima, među njima dve devojčice i jedan dečak.

Poginuli su učenici Osnovne škole “Petar Dedović”: Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, radnik škole Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

Vrhovni sud je donoseći ovakvu odluku unapred osujetio nameru ostalih porodica, čiji su najbliži članovi stradali u Murinu, da tuže državu i dobiju naknade.

informer.rs

Vezane objave