Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlasti Tanzanije da hitno objave podatke o slučajevima zaraze koronavirusom i da provedu mjere javnog zdravstva kojima bi se suzbilo širenje potencijalno smrtonosnog virusa.

Čelnik SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kasno sinoć je objavio saopćenje u kojem se navodi kako vlasti Tanzanije još nisu objavile epidemiološku sliku, niti informacije o poduzetim preventivnim mjerama u vezi sa pandemijom COVID-19.

“Ta situacija je veoma zabrinjavajuća. Ponovo pozivam Tanzaniju da počne izvještavati o slučajevima zaraze i podijeli te informacije s nama“, poručio je Ghebreyesus.

Tanzanija je posljednji put objavila podatke o slučajevima COVID-19 i smrtnim slučajevima u maju 2020. godine.

Tada je predsjednik te istočnoafričke zemlje John Magufuli dovode u pitanje efikasnost uvezenih kompleta za testiranje. Tanzanijske vlasti od tada izbjegavaju konvencionalne lijekove u borbi protiv virusa i pozivaju na upotrebu biljnih proizvoda.

Magufuli je u borbi protiv pandemije osporio preventivne mjere poput nošenje maski i fizičkog distanciranja. Od tada je na udaru kritika zbog promicanja teorija zavjere koje proturječe globalnom naučnom konsenzusu o pristupu suzbijanju bolesti.

Šef SZO pozvao je tanzanijske vlasti da provode mjere javnog zdravstva kako bi zaustavile širenje bolesti.

Iz SZO-a su saopćili da su neki državljani Tanzanije bili pozitivni na koronavirus kada su testirani na granici zbog ulaska u susjedne zemlje.