W873

Tri osobe zaražene su koronavirusom u Francuskoj, javlja AFP. To su prvi potvrđeni slučajevi ovog virusa u Evropi.

Nešto ranije je resorsna ministrica potvrdila da su najmanje dvije osobe zaražene koronavirusom u Francuskoj.

Agnes Buzin kazala je da je jedan slučaj potvrđen u Bordou, a drugi u blizini Pariza, piše “The Independent”.

AFP navodi da su svi zaraženi nedavno putovali u Kinu.

– Sve zaražene osobe se nalaze u karantinu – naveli su iz ministarstva zdravlja.Ranije danas u Škotskoj primljena dva pacijenta
AFP
Podsjetimo, broj zaraženih novim tipom koronavirusa u centralnoj Kini popeo se na više od 800 osoba, a umrlo ih je 26.

Danas su dvojica državljana Kine hitno primljena u bolnici u Glazgovu u Škotskoj, nakon što su kod njih dijagnosticirani simptomi koji mogu ukazivati na to da su oboljeli od koronavirusa, prenijeli su škotski mediji.Prema nezvaničnim informacijama, pacijenti su nedavno stigli u Škotsku iz kineskog grada Vuhan, koji je epicentar epidemije opasnog virusa. Oni su, kako javlja britanski “Telegraf”, iz Vuhana doletjeli u London prošle sedmice, a odatle su otputovali za Škotsku.

Kako navode lokalni mediji, doktori za sada nisu uspjeli isključiti koronavirus kod primljenih pacijenata. Oni se nalaze u Univerzitetskoj bolnici “Kraljica Elizabeta” u Glazgovu i hitni pregledi su u toku.

Pacijenti za koje se vjeruje da su zaraženi opasnim virusom nalaze se u totalnoj izolaciji, a izvori uvjeravaju da su ljekari poduzeli sve neophodno mjere kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze.