Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u celosti optužnicu protiv ratnog komandanta Atifa Dudakovića i 16 pripadnika 5. korpusa takozvane Armije BiH i o tome je obavestio postupajućeg tužioca Posebnog odeljenja za ratne zločine.

Optuženi se terete za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Osim Atifa Dudakovića optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Terete se za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima je najviše civila, uglavnom starijih osoba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Deo optužnice protiv Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Šesnaestorica optuženih se terete za zločin protiv čovečnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.