Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ćamila Ramića, Mehmedalije Topalovića, Himze Selimovića, Ramiza Mićivode i Mustafe Stovraga koji se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica Ramića, bivšeg načelnika bezbjednosti Opštinskog štaba TO i pomoćnika komadanta za bezbjednost 1. višegradske brigade tzv Armije RBiH, Topalovića, nekadašnjeg pripadnika tzv Armije RBiH, Selimovića, bivšeg pripadnika organa bezbjednosti IBOG-a i pomoćnika komadanta za bezbjednost IBOG-a, Mićivodu, nekadašnjeg zamjenika komandira čete Vojne policije IBOG-a, i Stovraga, bivšeg pripadnika MUP-a RBiH, SJB Goražde, tereti za postupanje protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se terete za kršenje odredbi III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Dopunskog protokola I i to oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava na području opštine Rudo, Višegrad, Goražde i Foča, od oktobra 1992. godine do novembra 1995. godine, i to prilikom sprovođenja ratnih zarobljenika VRS-a od mjesta Strmica do Brodara, opština Višegrad, u improvizovanom vojnom zatvoru tzv Armije RBiH u Kaošticima, Međeđa, opština koji se nalazio u kući Nedžiba Hurema i u prostorijama Vojno istražnog zatvora Istočno bosanske operativne grupe (IBOG) tzv Armije RBiH, koji se nalazio u zgradi bivšeg ZOIL-a u Goraždu, saopšteno je iz Suda BiH.

Vezane objave