2225165 Vulin Sid Migranti Vojska Srbije Foto Ministarstvo Odbrane 4 Ls

Јedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda, rekao je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović tokom posjete garnizonima u ta dva grada.Stefanović je obišao pripadnike Vojske Srbije u garnizonima u Novom Pazaru i Raški, gdje je sa načelnikom generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao prezentaciji spremnosti pripadnika vojske da odgovori na sve postavljene zadatke i zaštiti sve građane Srbije.

Poručio je da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda.

– Naša vojska ne provocira, ali je spremna da zaštiti narod ukoliko se dogodi bilo šta što ugrožava njegov život. Važno mi je da vidim da su ovi ljudi raspoloženi i spremni. Oprema i tehnika koju smo nabavljali je u pravim rukama profesionalaca – ističe on.

Stefanović ocjenjuje da predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić povlači odlične poteze u cilju deeskalacije trenutnog stanja na sjeveru KiM.

Komentariše i pozivanje “obje strane” da se uzdrže od provokacija, koje stiže iz EU.

– Šta je to uradio Beograd? Svaka provokacija bila je od strane Prištine. I ono što ste mogli da vidite i na Јarinju i Brnjaku. Nažalost i najnoviji događaj, prebijanje Srba. Sve ono što se dešava ukazuje koliko je predsejdnik bio u pravu kada je govorio da će se to dešavati. Da je to dio organizovane kampanje – ukazao je on.

Stefanović dodaje i da očekuje reakciju EU i Kfora, ali da je trenutno najvažnije zaštiti živote Srba.

– Drago mi je da predsjednik vodi jednu aktivnu kampanju u kojoj ne dozvoljavamo da nas iko gazi i ponižava. Drago mi je što Srbija danas ima mnogo više snage nego prethodnih decenija i mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao nikoga ne provocirajući, ali, po nalogu predsjednika, biti spremni da zaštitimo svoj narod – zaključuje Stefanović.

Obilasku ljudstva i djela najsavremenije tehnike kojima vojska raspolaže prisustvovao je i komandant kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović, a održan je i sastanak sa komandatima jedinica Vojske Srbije.