308793 Korona Virus Nad Virusima 01 F
Booking.com

Više hiljada Čeha koji se vrate sa odmora u Italiji moraće da odu u karantin na dvije sedmice ili će se suočiti sa novčanim kaznama, što je dio napora da se spriječi širenje virusa , izjavili su danas zvaničnici.

U Češkoj je prijavljeno 18 slučajeva virusa i svi su ranije bili u Italiji koja je najteže pogođena u Italiji ili su bili u blizini tih putnika.

“Iznesen je jasan stav da se ne putuje u Italiju i isto tako jasno je rečeno da svako ko se vrati iz te zemlje ide u karantin i to je u skladu sa zakonom”, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Prema podacima češkog Ministarstva zdravlja, oko 16.500 Čeha je u Italiji, gdje brojne porodice odlaze na skijanje tokom zimskog raspusta.

Vlasti su upozorile da svako ko se u Češku vrati nakon 7. marta mora da telefonom da pozove ljekara koji će im odrediti karantin kod kuće, sem u slučaju da je potrebno bolničko liječenje.

Prema Zakonu o javnom zdravlju svako ko prekrši regulativu o karantinu mogao bi biti kažnjen sa tri miliona kruna /134.156 /.

U Češkoj je danas prijavljeno šest novih slučajeva i to je najveći dnevni porast od prvog pozitivnog rezultata testa na virus prije skoro sedam .

Vezane objave