Šumski požar na planini Veliki stolac kod Višegrada sada je pod kontrolom i ne predstavlja pretnju. Kako javljaju mediji , sprečeno je njegovo dalje širenje prema Nacionalnom parku Tara u Srbiji.

Požar ipak ugrožava Pančićevu omoriku, endemsku vrstu koja je zakonom zaštićena, rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić za Srnu, prenosi Radio-televizija Republike Srpske. On je kazao da je šumski požar na nepristupačnim severnim padinama planine Veliki stolac pod kontrolom zahvaljujući intervenciji Helikopterskog servisa i akciji zaposlenih u Šumskom gazdinstvu “Panos” iz Višegrada.

Kusturić je dodao da su u ponedeljak po podne pripadnici Helikopterskog servisa stigli u Višegrad, prema zahtevu Republičke uprave civilne zaštite, radi pružanja pomoći Šumskom gazdinstvu “Panos” u gašenju šumskog požara.

“Za potrebe gašenja i izviđanja požara juče i danas pripadnici Helikopterskog servisa izvršili su ukupan nalet u trajanju od šest časova, izvršeno je 30 letova i izbačeno 27 tona vode”, istakao je Kusturić.

Vezane objave