Na lokaciji spomen obilježja “Tito” koje se nalazi nekoliko kilometara od Goražda iznad naselja Mravinjac izbio je požar. Gori rastinje oko spomenika, a vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Goražde su na terenu i pokušavaju lokalizovati požar.

“Ne znamo šta je uzrok požara, vjerovatno je nešto u blizini zapaljeno, a to se onda proširilo. Momci su na terenu, osim ovog gori i deponija na Perjanskoj kosi u blizini. Ekipe rade sve što je u našoj moći i nadam se da ćemo staviti to pod kontrolu”, kaže Benamir Uglješa, iz TVJ Goražde.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Jedinstveni spomenik Titu preživio je burne događaje od vremena kada je podignut poput i mnogih drugih obilježja širom bivše Jugoslavije od kojih su neki vremenom potpuno nestali ili se nalaze u lošem stanju.

Spomenik na Mravinjcu, iznad magistralnog puta podignut je nakon Titove smrte 1980.godine. Tada je zasađeno 88 borova koji simboliziraju godine Titovog života dok se u centralnom dijelu kompleksa nalazi dominantan natpis TITO. Slova su duga oko 30-tak metara a neposredno uz njih je i crvena petokraka. Spomenik se nalazi na upečatljivom mjestu i vidljiv je sa svih strana tako da se putnici često zaustavljaju kako bi uživali u pogledu ili odmorili od puta a na ovom mjestu se organiziraju i izleti.