Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde besanu noć proveli su sa stanovnicima sela Brda, gdje je u potpunosti izgorjela stara porodična kuća Ramize i Fehima Zeca. Požar je izbio u ponedjeljak oko 22 sata i za sat objekt u kojem niko nije živio bio je u plamenu.

– Kada smo vidjeli plamen, sve je već bilo kasno. Uz pomoć komšija i rodbine odmah smo počeli da gasimo požar, a vrlo brzo su stigli i vatrogasci. Najvažnije je da nikome ništa nije bilo, a to što se nalazilo u kući koja je služila kao ostava, sad je gotovo. Što je bilo, bilo je – kazao je Fehim Zec. Starješina PVJ Goražde Benamir Uglješa kazao nam je da je gašenje požara trajalo od 22 sata u ponedjeljak do oko 2 sata poslije ponoći.

– U akciji gašenja učestvovalo je šest vatrogasaca u tri vozila. Osim gašenja objekta u plamenu, istovremeno smo branili i dva susjedna objekta, od kojih je jedan u neposrednoj blizini – ističe Uglješa.

Osim zimnice, u starom objektu izgorjele su mašine koje su korištene za obradu imanja, ali i kompletna radionica Fehimovog sina Amira.

– Šteta je veća od 10.000 maraka, ali samo neka su svi živi i zdravi. Mogla mi je izgorjeti i ova nova kuća, ali je sreća da se vatra nije prenijela i da je ugašena – priča nam Amir. Vatrogasci su i dan poslije obilazili požarište. Uzrok požara još nije poznat.