– Došli smo ovdje da bi poručili da pravda mora da dođe u Višegrad, da podržimo odbornike skupštinske većine i građane koji su glasali za opoziv načelnika opštine Mladena Đurevića. Znamo da su nezadovoljni da je situacija naelektrisana jer su u većini rekli svoje a postoje institucije kao Republička izborna komisija koja prekraju njihovu volju,“ rekli su čelnici stranaka na republičkom nivou na press konferenciji i u obraćanju okupljenim Višegrađanima.Republička izborna komisija čini sve kako bi načelnik opštine koji je izgubio kredibilitet kod građana na referendumu ostao na vlasti, rečeno je na ovom skupu.

“Mislim da je njegova pozicija postaje sve lošija, to je borba da opstane na funkciji a ako se neko za to bori onda ovaj grad neće nikakve koristi, on će samo da nazaduje. Špekuliše se da će da podnese ostavku ali skupštinska većina mora da i dalje traži pravdu i oni će odlučiti koje će poteze učiniti. Mi ih u tome podržavamo zbog toga smo danas ovdje”, rekao je predsjednik SDS Mirko Šarović.Član Predsjendištva SDS-a Vukota Govedarica je istakao da je niz malverzacija od strane vlasti učinjeno za i poslije referenduma za opoziv načelnika opštine.

“A onda je politički režim koji se pretvorio u političku mafiju sa sjedištem u Banja Luci, na 17 spratu, zajedno sa vođom režima izdao direktirve Mladenu Đureviću i lokalnom SNSD šta da rade. Oni da su čestiti i odgovorni ljudi, ali su njegovi podanici, prihvatili su sve što im je izdiktirano. Mladen Đurević da podnese ostavku a ne da čeka da u pravnoj proceduri pravosuđe Republike Srpske i političke organizacije zajedno sa narodom koji su ga opozvali istjeraju iz kabineta načelnika Višegrada”, dodao je Govedarica.Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Babalj poslao je poruku vlastima Republike Srpske i upozorenje.

“Upozoravamo vlasti Republike Srpske da se ne igra sa vatrom u Višegradu. Iscrpićemo sva pravna sredstva ali da znaju ljudi iz ovog grada i čuju gospoda iz vlasti mi nećemo odustati i posustati Višegradjani imaju našu podršku“, rekao je Babalj.Od Višegrada se grad slučaj, gdje cvjeta pravno nasilje i nasilje nad izbornom voljom građana.

„Pravno nasilje i nasilje nad voljom gradjana bojim se da će izazvati drugo nasilje i apelujem na sve nadležne institucije posebno na Republičku izbornu komisiju zajedno sa Centralnom izbornom komisijom da uvaže prigovore skupštinske većine iz Višegrada,“ rekao je poslanik DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Glavaš.Zamjenik predsjednika PDP Nenad Vuković je izrazio čudjenje postupcima i odlukama Republičke izborne komisije.

„Nevjerovatno je da se RIK drznuo da u tom pravilniku napiše odredbu u kojoj stoji „ da će se proces izvršiti po novom pravilniku koji je počeo po starom pravilniku“ . Pozivamo RIK da stavi van snage odluke koje su očigledno nepravne”, zaključio je Vuković.

Za srijedu 20.jula zakazana je redovna sjednica Skupštine opštine na kojoj će se, kako tvrde u skupštinskoj većini, usvojiti preliminarni rezultatii opoziva načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića

(BN)

Vezane objave