Carigrad vidi veliki značaj SPC u ovom raskolu i ne želi da ima i SPC protiv sebe, kaže za Informer Željko Injac, verski analitičar

Sukob Moskovske i Vaseljenske patrijaršije dostigao je vrhunac proglasom Ruske crkve u kome se vaseljenski patrijarh Vartolomej označava kao raskolnik, otpadnik od pravoslavlja i hrišćanske vere!

Mitropolit Ilarion, šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, rekao je da je Vartolomej odlukom da prizna samostalnost tzv. ukrajinske pravoslavne crkve postao ‘namerni razarač pravoslavlja’.

– Vartolomej je priznao raskolnike i sam se priključio raskolu. Ruska pravoslavna crkva ne priznaje Vartolomejeve odluke. Ne možemo da priznamo pravo koje je nezakonito prisvojio, da lično usvaja molbe pomesnih pravoslavnih crkava, da upada na kanonsku teritoriju pravoslavnih crkava, da se ponaša kao razbojnik, da stvara nekakve svoje strukture bez znanja crkava. Carigradska patrijaršija nema pravo da poništava dokumente koji su više od 300 godina svedočili o crkvenoj realnosti, a koji su sačuvani do danas… – rekao je mitropolit Ilarion.

Komentarišući ove navode, verski analitičar Željko Injac kaže da je za Rusku crkvu logičan potez da Vartolomeja proglasi raskolnikom, ali da SPC sada mora što mudrije da reaguje.

– Za SPC je sad najvažnije da ostane, koliko god je to moguće, neutralna. Vaseljenska patrijaršija je, verovatno iz bojazni da se SPC ne prikloni Rusima, najavila da neće priznati tzv. Makedonsku crkvu. To ne znači da u nekom trenutku pod pritiskom Zapada to neće učiniti, ali je jasno da Carigrad vidi veliki značaj SPC u ovom raskolu i ne želi da u ovom momentu ima i SPC protiv sebe. To bi definitivno pokrenulo i ostale pravoslavne crkve u konfrontaciju sa Carigradom. Međutim, ako SPC sada ne isposluje određenu korist za sebe, onda će ta neutralnost biti besmislena… – zaključuje Injac.Patrijarh SPC Irinej i Antiohijski patrijarh Jovan Deseti posle nedavnog sastanka u Beogradu oglasili su se zajedničkim saopštenjem u kom su izrazili ogromnu zabrinutost zbog raskola.

– S obzirom na hitnu potrebu da se izbegne dalja eskalacija sadašnje krize, srpski i antiohijski patrijarh apeluju na svoga sabrata, vaseljenskog patrijarha, da uspostavi bratski dijalog sa Ruskom pravoslavnom crkvom kako bi se, uz bratsku podršku i učešće svih drugih predstojatelja pomesnih pravoslavnih autokefalnih crkava, razrešio sukob između Carigradske i Moskovske patrijaršije – kaže se u ovom saopštenju.