Booking.com

Srebrenica je i dalje u fokusu pažnje. Možda ova opština i postaje najbolji dokaz, kako neki kažu, apsurdnosti države kao što je . Nakon 15 , konačno je ispoštovan Zakon o praznicima Srpske, na čijoj teritoriji se Srebrenica i nalazi.

Mnogi su tu činjenicu zaboravljali, pa su 25. novembar i ZAVNOBiH, proslavljali kao državni praznik. Nekada je bio neradni – danas, ipak, radni.

Često se u tokom godine može čuti – u Sarajevu je danas neradni dan, u Banjaluci radni. Ili obrnuto. S tim što su na današnji neradni dan po Federaciji osvanule i zastave sa ljiljanima.

Bošnjaci i Hrvati neće da zaborave ZAVNOBiH. Mnogi su zaboravili istoriju ili nikada nisu ni naučili da je 25. novembra ’43. donijeta odluka o ujedinjenju svih naroda u , ali u sklopu bivše Jugoslavije. Baš, kao i u Drugom sjetskom ratu i danas, nakon 73 godine niko nije ono što je bio.

“Da jedan Bakir Izetbegović čiji je otac bio član ‘handžar’ divizije pokušava da danas pokušava da to prigrabi kao svoj datum, apsolutni apsurd i to samo govori o tome koliko u ništa nije moguće”, naglasio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Danas, bitne istorijske činjenice mnogi ignorišu. Još jedan u nizu apsurda je i to što Federacija ističe 25. novembar kao Dan državnosti, iako im se 1. mart kosi sa porukom ZAVNOBiH-a. Tog prvog dana marta ’92. istupili su iz zajedničke Jugoslavije.

“Koji su ponosni na ono što se u ovoj zemlji radilo prije 60 , kada su partizani odbranili ovu zemlju od fašizma, od zla. To su principi, jednakosti ljudi, ravnopravnosti građana, i ja se nadam da ćemo se jednog dana ovdje svi okupiti i evo RS je nekih pedesetak metara od ove pozicije, i da ćemo svi proslaviti ovaj dan”, rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva .

“Zato treba jasno poručiti da nikakva jednonacionalna paradržavna tijela ne mogu negirati ono što su izgradili antifašistički predstavnici i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka, i svih drugih koji žive u ”, istakao je Denis Bećirović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta .

Svijet bi rekao – previše nelogičnosti na malom prostoru. U , to ne vide tako. Zaigrati na kartu nelogičnosti u pretoči se u logični ishod. Pa i to da se u zgradi Predsjedništva proslavlja državni praznik 15 , bez prisustva srpskog člana. Ništa neobično ni za strane diplomate. Srdačno ih dočekuju oni koji ni oko čega ne mogu da se dogovore, ali da praznuju mogu – i to je sve logično.

“Mi definitivno imamo različit odnos prema prošlosti, pa i taj različit odnos determiniše određene stvari koje i suprotstavljeni stavovi oko praznika u , pa su upravo postojeće stvari proizvod tog različitog pogleda na prošlost”, ocijenio je Vlado Simović, dr političkih nauka.

Prije samo četiri dana RS obilježila je dan kada je potpisan Dejtonski sporazum i kada su iscrtane Srpske. U Federaciji bez obilježja i radno. Tamo Dan mira i nije važan dan. Ali je zato bilo bitno osporiti Srpskoj 9. januar koliko god da je to istorijska činjenica. Na sve to, opet se zagovara Zakon o praznicima .

“Da se uključi Dejtonski mirovni sporazum, mislim da bi to bilo logično, to je dan kada je prestao sukob u i ovaj dan, mislim da svaki dobronamjeran čovjek i antifašista ponosan na ono što su partizani učinili prije 70 , recimo ta dva su presjek onoga što bi svi htjeli, a o ostalom se možemo dogovoriti”, smatra Izetbegović.

Treba malo razgrnuti pa vidjeti ko su bili partizani, nije samo važno iz istorije krasti ono šta kome odgovara. O državnom Zakonu o praznicima, što se Srpske tiče, nema razgovora.
“Ja mislim da nema potrebe da mi donosimo bilo kakav zakon o praznicima, na nivou Bosne i to treba odbaciti, i to će biti naša politika”, kazao je Dodik.

Mnogi iz Federacije zaboravljaju da ne ni jedan relevantan dokument, poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim se potvrđuje da Dan državnosti BiH. U Federaciji smatraju da je prije 73 godine, u Mrkonjić Gradu, obnovljena državnost BiH i njenih granica.

O granicama bi se tek moglo govoriti. Nema ih kad su apsurdi u pitanju. Kada nekom pomenete Bosnu i Hercegovinu, znaju da se radi o državi u kojoj je sve moguće i državi u kojoj nije moguće ništa.

Vezane objave