NJU ORLEANS – Tropska oluja sa obilnim kišama poplavila je Nju Orleans, američki grad koji se jedva oporavio otkako ga je pre 14 godina poharala tropsla oluja Katrina.

Ulice i brojni domovi su pod vodom, pliva se po njima, a meteorolozi i nove padavine.Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel rekla je da je za tri sata u tom gradu palo 250 litara kiše, to jest 21,3 centimetra, i proglasila je vanredno stanje.Nacionalni centar za uragane upozorio je da se obali Luizijane približava velika tropska oluja sa grmljavinom, koja bi u subotu mogla da ojača i pretori se u uragan Beri i izruči tone vode. u Nju Orleansu smesta su naredile da počnu pripreme za udar uragana.Uragan stiže u ne može biti gorem trenutku, ne samo zato što ga niko nije očekivao, jer za 168 godina, koliko meteorološke službe SAD vrše merenja i prate uragane, Luizijanu je u julu uragan pogodio samo tri puta (i sva tri puta u proteklih 40 godina), nego i zato što se reka Misipi izliva i plavi još od januara.Sezona poplava završi se do proleća, ali ove godine se otegla, evo, sedam meseci, što je neviđeno. Posle 185 dana poplava, pitanje je koliko dugo ta američka savezna država može da izdrži pod naletima vode.Luizijanu lako može da snađe scenario iz noćne more – dupla poplava i totalna katastrofa: istovremeno izlivanje reka i obilne padavine koje donosi uragan.

Oni imaju dve vrste nasipa: jedni štite od izlivanja mora, a drugi od izlivanja Misisipija. Međutim, još Katrina je razbucala nasipe na obali mora, a duga sezona poplava oslabila je nasipe duž Misisipija.

Kurir.rs/Tanjug/New Republic

Vezane objave