Visegrad Panorama 1536x1024

Nakon kišovitog vikenda i promenljivog vremena koje nas očekuje u narednim danima, doći će da kišobrane zamenimo lepezama jer stiže tropski talas koji će doneti temperature više od – 36 stepeni!

Sutra ujutru će se po kotlinama i dolinama formirati kratkotrajna magla. Tokom dana očekuje nas pretežno sunčano i toplije u odnosu na , uz ređu pojavu lokalnih pljuskova. Posle podne ćete moći da uživate u lepom vremenu jer će doći do razvedravanja sa dužim sunčanim intervalima. Maksimalna dnevna temeratura će se kretati od 27 do 32 stepena a na jugu čak i iznad 34. podeljka.Vrlo toplo i u utorak, ali posle podne na zapadu, jugozapadu i severozapadu, a uveče i na severu regiona moguća je nova destabilizacija uz grmljavinske pljuskove, dok će u sredu biti promenljivo oblačno i svežije, mestimično sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom, što je uvod u nestabilnu sredinu naredne nedelje.

Tokom ovog perioda na snazi će biti žuti meteoalarm, što znači da prognozirane pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.Kratak tropski talas
– Oko 21. avgusta modeli simuliraju formiranje snažnog ciklona zapadno od Britanije u čijem bi centru vazdušni pritisak mogao da se spusti i ispod 975mb. To je neobično jak sistem za ovo doba godine i kao “odgovor” na tu sinoptiku preko juga Evrope bi se pružio greben anticiklona uz strujanje veoma toplog vazduha iz severne Afrike – navodi čuveni profesor geografije iz Novog Sada Marko Čubrilo.

Kao posledca toplog talasa temperature u regionu bi mogle da dostignu i – 37 stepeni!

– Postoje nejasnoće oko daljeg razvoja sinoptike i proračuni jako variraju, ali je oko 24. avgusta izgledno prolazno osveženje uz ređe pljuskove, zatim bi posle 26. avgusta dana ponovo moglo biti veoma toplo, dok bi pred sam kraj meseca moglo doći do osetnije promene uz jače zahlađenje – dodaje Čubrilo.

Poslednje nedelje avgusta, temperatura će, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u većem delu temperature će se kretati u granicama višegodišnjeg proseka, dok u Sremu i u slivovima Velike i Južne Morave, neće biti tropskog leta jer će temperatura biti ispod proseka za ovo doba godine. Takođe, do kraja meseca postojaće uslovi za pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom i olujnim vetrom.

Na samom smiraju leta, prvom polovinom septembra, izbeći ćemo tropski talas na koji smo se navikli prethodnih , a možemo da očekujemo prijatno i toplo vreme. Temperature će i dalje biti oko višegodišnjeg proseka, a maksimalna temperatura kretaće se od 22 do 27 stepeni, na jugu Srbije i do 29

Related posts