Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju je prema Sudu uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Z. Z. (1961), te prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog Z. I. (1987), obojica sa područja Bijeljine.

Akciju kodnog naziva „Green“, usmjerenu na borbu protiv neovlaštenog prometa opojnim drogama, provelo je Tužilaštvo u saradnji sa policijskim službenicima SIPA-e, a na području Bijeljine su izvršena lišenja slobode i pretresi dvojice osumnjičenih. Prilikom provođenja akcije, zaplijenjena je veća količina opojnih droga.

Mjera pritvora za osumnjičenog Z. Z. je preložena iz razloga opisanih u članu 132. tačke a), b), i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Predložene mjere zabrane za osumnjičenog Z. I. se odnose na zabranu napuštanja boravišta, zabranu i oduzimanje putnih isprava.

Aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Green“ se nastavljaju s ciljem identifikovanja i procesuiranja i drugih osumnjičenih lica.

Vezane objave