Federalna uprava policije je u velikoj akciji uhapsila sedam osumnjičenih da su određenim metodama preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih lica, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune.Kako saznaje N1, uhapšeni su Darko K. iz Gacka, Daliborka J. iz Sarajeva, Adil M. iz Sarajeva, Mirza B. iz Sarajeva i NN iz USK te S.R. i M.Š. koji se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela Računalna prevara i Pranje novca.
NN s područja Unsko-sanskog kantona je 19. aprila 2021. godine putem aplikacije Viber s logom banke, predstavljajući se kao uposlenik banke, oštećenim osobama salo “phishing poruku”.

Porulka je glasila: “Dobar dan! Zbog aktivacije novijeg sistema u sitemu M-ba online bankinga molimo Vas da ispunite obrazac koji vam je poslan u donjem linku: https:/./.ba.unicredit.d9a1.ucbih.com. Nakon kratkog vremena putem telefonskog poziva javiće vam se oeprater banke. Hvala Vam na povjerenju”, piše N1.

Oni su osumnjičeni za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela računarske prevare, kao i za pranje novca, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Akciju su na teritoriji Federacije i Republike Srpske izveli policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, u saradnji sa MUP-ovima Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Postupajući po naredbi Opštinskog suda u Širokom Brijegu, policijski službenici FUP-a su pretresli objekte koje ova lica koriste i tom prilikom pronašli određen broj laptopa, mobilnih telefona, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će biti korišteni u postupku.

Tokom pretresa pronađena je droga, kao i oružje koje potiče iz drugih krivičnih djela.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

U saopštenju se navodi da je akcija izvedena nakon višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

(Srna/N1 Foto: N1)

Vezane objave