Booking.com

Skoro 550 000 građana primalo je u 2020. godini određenu vrstu socijalne pomoći, od čega je 119 875 maloljetnih građana, saznaje BUKA.I dok se naši političari nadmeću u bildovanju svojih nacionalnih interesa, gotovo neprimjećeno prolaze staistički podaci za zemlju, koja po svim pokazateljima je sve siromašnija. Pored toga, što sve veći broj porodica napušta ove prostore i bježi glavom bez obzira, onaj preostali broj građana sve više tone u realno siromaštvo.

Prema ranije objavljenim podacima Ujedinjenih nacija, svako šesto domaćinstvo u je siromašno, 15% građana u apsolutnom je siromaštvu dok je polovina stanovništva na rubu siromaštva.

Prema dostupnim podacima iz biltena “ u brojevima 2021” Agencije za statistiku BiH, preko pola miliona građana prima određenu vrsti socijalne zaštite a najviše maloljetnika (50 224) primalo pomoć od države po osnovu ugroženosti porodičnom stiuacijom, dok je 42 594 maloljetnika u stanju “različitih socijalno-zaštitnih potreba”.

Preko 15 hiljada maloljetnika su korisnici socijalne zaštite, po osnovu smetnji u fizičkom i psihičkom razvoju.

Da je situacija izuzetno teška pokazuje i statistika o primanju socijalne pomoći za punoljetna lica – čak 180 923 građana ove zemlje primalo je socijalnu pomoć jer dovoljno prihoda za izdržavanje

Vezane objave