NA programu ovogodišnjeg jubilarnog 75. Filmskog festivala u Veneciji biće prikazani dugo najavljivani film Demijana Šazela “Prvi čovjek” o Nilu Armstrongu, kao i niz novih ostvarenja, među kojima i dokumentarac srpskog režisera Emira Kusturice El Pepe, Una Vida Suprema o urugvajskom lideru Pepeu Muhiki, koji će biti van konkurencija.Osim Šizela, u trci za Zlatnog lava, našlo se još dvadeset filmova, među kojima su i nova ostvarenja Olivijea Asajasa Doubles vies, Žaka Odijara The sisters brothers, a iznenađenje je novi film braće Koen The balad od buster scruggs.Posebnu pažnju izazivaju novo ostvarenje jednog od trojice zastupljenih meksičkih kinematografa Alfonsa Kuarona “Rim”, te film grčkog sineaste Jorgosa Latimosa “Favorit”, a u trci za glavne nagrade su i filmovi “Peterlo” Majka Lija i “Sanset” Lasla Nemeša.

Inače, britanska glumica Vanesa Redgrejv i kanadski reditelj Dejvid Kronenberg dobiće prestižnog Zlatnog lava za životno delo.

“STRANO TELO”

NA Mostri će od 29. avgusta do 8. septembra biti prikazano još naših ostvarenja. Kratki igrani film “Strano telo”, mladog reditelja Dušana Zorića, premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu selekcije “Horizonti”, dok će dugometražni crnogorsko-srpski igrani film “Ti imaš noć” scenariste i reditelja Ivana Salatića imati svetsku premijeru u okviru 33. Nedelje kritike.