MARIJA Stakić (43), majka troje dece, koja je nakon 15 godina radnog staža nedavno proglašena za tehnološki višak i dobila otkaz u pogonu italijanske firme “Vali” u Loznici, umrla je od posledica moždanog udara, izazvanog visokim krvnim pritiskom. – Otkaz je mojoj supruzi veoma teško pao, mnogo je zbog toga patila, pogotovo što su nju i njene kolege koji su otpušteni kao tehnološki višak bez ikakvog osnova proglasili za neradnike. Moja supruga bila je vredna i savesna na poslu, iako su uslovi rada veoma teški. Nije mogla da izdrži nepravdu koja je zadesila, uveče je legla na počinak i više se nije probudila, a da li je otkaz doprineo njenoj smrti, to ništa neće promeniti – kaže Dejan Stakić, koji je danas sahranio suprugu Mariju, na seoskom groblju u Lipničkom Šoru.

U sindikatu “Sloga” poslodavca smatraju odgovornim za njenu smrt i dodaju da njoj niko iz firme nije verovao da ima zdravstvenih problema.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

U pogonima za proizvodnju čarapa i donjeg veša firme “Vali” ukupno je 138 radnika proglašeno tehnološkim viškom – 77 u Valjevu i 61 u Loznici.Rukovodstvo “Valija” veruje da više neće biti otpuštanja, koja su, ističu, usledila zbog negativnih kretanja na tržištu Rusije i pandemije.

– Kriterijumi za formiranje liste viška zaposlenih napravljeni su u skladu sa zakonom, na osnovu objektivnog parametra – šestomesečnog radnog učinka – kaže Radomir Vukajlović, zamenik direktora “Valija”. – Izuzeti su svi koji ne mogu da budu proglašeni za tehnološki višak.

novosti.rs