155340

Slavna srpska glumica Neda Arnerić preminula je u Beogradu, u 67. godini. Snimila je više od 100 filmova i odigrala četrdesetak uloga u pozorištu.Prema prvim informacijama, glumica je pronađena u svom stanu.

Neda Arnerić bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen prvi film, “San” iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dječju filmsku zvijezdu Јugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu “Ko to tamo peva” gdje je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola vijeka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ‘68”…

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga vijeka, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu – zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”.

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu.

Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa-Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića.

Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno djelo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je “Plaketu Јugoslovenske kinoteke”.

Bila je poslanik u Skupštini Srbije (2000-2004).

Poznata srpska glumica u februaru prošle godine bila je primljena na VMA nakon što ju je brat pronašao bez svijesti, a nedavno je za medije govorila o svojim planovima da se preseli u Indiju i iskusi asketski način života.