Poznati srpski glumac Lane Gutović preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.Gutović je jedan od najdarovitijih i najsvestranijih glumaca na ovim prostorima, a mnogi likovi kojima je na televiziji, pozorištu i filmu udahnuo život stekli su kultni status.

Gutović je od prošle nedjelje bio hospitalizovan na Odjeljenju intenzivne njege na VMA zbog zaraze virusom korona, a kada mu se stanje pogoršalo, priključen je na respirator.

Prema pisanju medija, Gutović se prije prijavljivanja u bolnicu danima osjećao loše.

Milan Lane Gutović rođen je u beogradskom naselju Umka. Fakultet dramskih umjetnosti završio je 1967. godine pod vođstvom legendarnog Bojana Stupice.

U klasi s njim bili su i Јosif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Tanasije Uzunović, Đurđija Cvetić.

Prvi angažman bio mu je u Јugoslovenskom dramskom pozorišu, a prvak drame Narodnog pozorišta postao je 2006. godine.

Ostvario je veliki broj pozorišnih uloga u predstavama: “Kad su cvetale tikve”, “Buba u uhu”, “Za kim zvono zvoni”, “Pučina”, “Narodni poslanik”, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, “Rodoljupci”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Ko se boji Virdžinije Vulf” i mnogim drugim.

Osmislio je i svoj Kabare, koji je stekao veliku popularnost i igrao ga je širom svijeta.

Šojić, Dragoslav i pustolov

Na filmu se prvi put pojavio 1968. godine u filmu “Bekstva” u režiji Radoša Novakovića. Prva glavna uloga pripala mu je 1979. godine u filmu Miće Miloševića “Drugarčine”.

Dvije godine kasnije Milošević ga je angažovao u “Laf u srcu”, u kojoj je igrao epizodnu ulogu Srećka Šojića.

Siniša i Ljiljana Pavić, koji su napisali scenario, vrlo brzo odlučuju da prošire njegovu ulogu, pa već naredne godine izlazi “Tesna koža”, u kojoj je Gutovićev Srećko Šojić glavni lik pored Simićevog Dimitrija Pantića.

Film je doživio ogromnu popularnost, a snimljena su tri nastavka.

Glumio je još u ostvarenjima “Erogena zona”, “Debeli i mršavi”, “Crna Marija”, “Majstor i Šampita”, “Špijun na štiklama”, “Uslovna sloboda” i “Sedam i po”.

Na televiziji je počeo da glumi 1971. godine i to u seriji Siniše Pavića “Diplomci”. Bio je i Đankarlo Moti u “Boljem životu”.

Iako ne najveća, po mnogima omiljena Gutovićeva uloga bio je lik Dragoslava u “Otvorenim vratima”.

Djeca ga se sjećaju iz serije “Pustolov” u kojoj je više od 400 puta ponovio ulogu avanturiste.

Popularnost Srećka Šojića prelila se sa filma na serije, a Gutović je od 2006. do 2011. godine glumio Šojića u “Beloj lađi”.

Iza sebe je ostavio suprugu Biljanu i troje djece – ćerku Milicu i sinove Јanka i Spasoja.