Grupa zasad nepoznatih prevaranata, predstavljajući se kao radnici Ministarstva zdravlja, zove bolesne ljude širom i prodaje im lažne lekove za koje nikad niko nije čuo. Prijavljeno nam je na stotine ovakvih slučajeva, kažu u Ministarstvu zdravlja

Opasni prevaranti varaju bolesne ljude po Srbiji prodajući im lažne lekove i pritom se predstavljajući kao službenici Ministarstva zdravlja! Svoje žrtve pronalaze telefonom u sklopu izmišljene “ankete o zdravlju građana” i ispituju ih o njihovim zdravstvenim problemima. Zatim im ponude određeni lek, koji im po ceni od 2.000 do 3.000 dinara već dan kasnije isporuče na kućnu adresu. Što je najgore, radi se uglavnom o lažnim lekovima, koji nigde nisu registrovani, a kao proizvođači se pominju firme izmišljenih imena, koje uopšte ne postoje. U Ministarstvu zdravlja potvrdili su naša saznanja i rekli da im je prijavljeno više od sto ovakvih prevara. Slučaj je prijavljen policiji i istragu o njemu vodi Odeljenje za visokotehnološki kriminal.

Beograđanka Zorica Gmilić, koja se javila našoj redakciji, samo je jedna od mnogobrojnih žrtava ovih prevaranata. Ona je nasela na ovu dobro isplaniranu obmanu i za to platila 2.000 dinara. – Pre nekoliko dana zazvonio mi je fiksni telefon, a kada sam se javila, glas sa druge strane žice predstavio se kao službenik Ministarstva zdravlja. Rekao je da sprovode anketu među građanima o zdravstvenom stanju nacije i postavio niz pitanja u vezi sa mojim zdravljem. Požalila sam mu se da imam problema sa zglobovima, a on mi je rekao da će mi se vrlo brzo javiti stručnjak za ovu oblast. Sutradan me je zvala žena koja se predstavila kao doktorka i preporučila mi odgovarajući preparat. Rekla mi je da je cena 7.000 dinara, ali pošto je u pitanju akcija Ministarstva zdravlja i pošto se lek nabavlja preko RFZO, cena će biti samo 2.000. Smatrala sam to korektnom ponudom i dala svoju adresu kako bi mi isporučili preparat – kaže Zorica. Prema njenim rečima, momak iz kurirske službe pojavio joj se na vratima posle samo nekoliko sati od poziva.

– Dala sam mu novac, a on mi je predao paket sa preparatom “biohit” kompanije “Biolodžik solušens”. Bilo mi je sve to pomalo sumnjivo jer nisam dobila nikakav papir, nikakvu potvrdu da je sve išlo preko Ministarstva zdravlja, da imam popust kod RFZO. Ukucala sam na internetu ime leka i kompanije i shvatila da o njima ne postoji ni jedan jedini podatak. Postalo mi je jasno da je u pitanju velika prevara. Ne smem ni da zamislim od čega je taj preparat napravljen… Međutim, već je bilo kasno, pošto se ljudima koji su me prevarili izgubio svaki trag. Ostalo mi je samo da prijavim slučaj Ministarstvu zdravlja – ispričala nam je očajna Zorica. U Ministarstvu zdravlja potvrdili su za Informer ove informacije i otkrili da su zbog sve češćih žalbi građana slučaj prijavili i Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Nažalost, ova gospođa nije prva žrtva, ali mi kao resorno ministarstvo odmah smo preuzeli sve korake. Dobili smo žalbe velikog broja građana da navodni doktori ispred Ministarstva zdravlja zovu ljude i prodaju im nekakve medicinske preparate. Zbog obmane građana, dovođenja njihovog zdravlja u pitanje, ali i zloupotrebe naše ustanove, ceo slučaj smo prijavili policiji i odeljenju za visokotehnološki kriminal. Za sada je istraga u toku, ušlo se u trag brojevima telefona sa kojih su žrtve pozivane, nadamo se da će i prevaranti brzo biti otkriveni – ističu u ministarstvu i apeluju na građane da ne nasedaju na ovakve prevare i pozive. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović apeluje na sve građane da ne nasedaju na ovakve prevare, a pogotovu da ne kupuju lekove preko telefona, jer time ozbiljno dovode u pitanje svoje zdravlje.
– Jedini da se naši građani zaštite je da ne kupuju stvari koje im se nude preko telefona, jer se često ispostavi da je neka vrsta prevare u pitanju. Pogotovu ne verujete na reč prodavcima kada prodaju lekove i slične medicinske preparate, jer nikad ne znate šta kupujete i tako dovodite u pitanje svoje zdravlje. Veoma je opasno kupovati lekove na svoju ruku, bez saveta lekara, a pogotovu ako vam ih nude preko telefona bez prethodnog pregleda doktora. Apelujem na kupce da ne budu pokusni kunići, već da bez razmišljanja odbiju ovakve stvari kad im se ponude – napominje Papović.

Vezane objave