Priboj
Booking.com

Velike količine otpada prete da naprave havariju u radu Hidrocentrale

Stotine kubika smeća plovi rekom Lim i preti da izazove ekološku katastrofu. Nekada jedna od najčistijih reka u kojoj su se odrasli i deca kupali, sada je plutajuća deponija od plastike i najrazličitijeg otpada.

Osam opština kroz koje protiče ova reka nemaju sanitarne deponije a smetlišta se nalaze u priobalju, pa se Lim puni najrazličitijim otpadom koje stiže iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i deponije Stanjevine u Prijepolju. – Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom – je Goran Reković, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine opštini Priboj.

Najugroženije je Potpećko jezero do koga rekom stiže smeće, a zatim i do Hidrocentrale, a velike količine otpada prete da naprave havariju u njenom radu.

– Angažujemo ronioce koji za 20 izvade oko 200 kubika smeća, a mi sa našom mehanizacijom uklanjamo krupna stabla kako se ne bi ugrožavao sam proces proizvodnje. Sve to, međutim, povećava troškove i može dovesti do havarijskih zastoja – kaže Predrag Šaponjić, direktor “Limskih hidroelektrana”.

Ekolozi u Priboju upozoravaju da ukoliko se nešto ne preduzme da bi Lim mogao da mrtva reka i ističu da imaju pripremljen projekat za postavljanje sajle i plutajućih barijera na Limu za kupljenje smeća koje plovi rekom.

Vezane objave