Koronavirus 0
Booking.com

Velika panika podignula se u nakon pojave tri slučaja korona virusa. Juče poslijepodne, nakon dva slučaja u Zagrebu, jedan zaraženi detektovan je i u Rijeci. Iako iz kriznog štaba kažu kako se čuvati i održavati higijenu, isto tako i pozivaju građane da ne paničare, ne pretvaraju svoje kuće u mini karantine gomilajući zalihe brašna, ulja, vode, maramica i dezinfekcijskih sredstava.
Isto pozivaju i brojni epidemiolozi, imunolozi, ljekari, medicinske sestre… Njima su se u pozivu da se ne širi panika pridružili i svjetski i hrvatski .

Da mjesta za paniku nema pokazuju podaci o oboljelima od korona virusa koje je nedavno objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U njima se navodi broj oboljelih, broj preminulih, ali i broj oporavljenih od korona virusa. Tako su nedavno počeli i kružiti podaci o stopi smrtnosti po dobnim grupama.

Stručnjaci su naveli kako kod onih najmlađih, do devete godine, nije zabilježen slučaj smrti. Sva oboljela djeca, u toj dobnoj grupi, a bilo ih je oko stotinjak, uspješno su se oporavila.

Smrtnost je kod njih nula odsto. veća smrtnost (0,2 odsto) kod djece je od 10 do 15 godina i mladih (16-39 godina). To znači kako će od pet oboljelih od korona virusa samo jedan umrijeti, a ostalih četvorica će ozdraviti. Kod onih u zrelim godinama je 0,4 odsto, a kod starijih 1,3 odsto. Postotak smrtnosti raste tek kod dobnih grupa iznad 60 godina, a najveći je kod onih starijih od 80 godina, oko 14,8 odsto. , i kod tog postotka znači da će njih 85 odsto ipak preboljeti ovu bolest.

Na svijetu je 7,5 milijardi ljudi, a ukupno je oboljelo više od 81.000 ljudi. Umrlih je puno manje. Tačnije, njih više od 2700. Šansa da ćete se zaraziti ovim opakim virusom je mala.

U omjeru stanovnika i oboljelih od korona virusa, šansa da ćete naletjeti na nekog zaraženog je 0,7 odsto. , istaći kako se ta šansa povećava ako se neko nalazi u žarištu korona virusa.

, šansa da će se neko zaraziti s korona virusom je puno manji od toga. Omjer šanse da će se neko zaraziti ovim opakim virusom je 1 naspram 714, a to je vjerovatnoća od 0,14 odsto.

Time rečeno, veća je šansa da će se neko roditi s prstom viška na ruci ili nozi, a za to je šansa 0,2 odsto. Ista je šansa bila i da će Željezničar iz Sarajeva osvojiti Ligu šampiona.

Ako se neko i zarazi, prosječna šansa da će umrijeti od virusa je 3,6 odsto, a to znači kako ipak ima 96,4 odsto šanse da će ozdraviti.

Inače, šansa da će neko umrijeti i stopa smrtnosti od korona virusa raste s godinama. Prosječni 35-godišnjak ima šanse da će od korona virusa umrijeti samo 0,4 odsto.

To znači da će od 250 oboljelih, samo jedan umrijeti od zaraze. Ostali, ako se zaraze, ozdraviće. Kako bi se ta šansa smanjila, važno je čuvati se, imati zdrave navike, brinuti se o sebi i svom tijelu. Oni koji puše, piju, imaju srčanih i disajnih problema te problema s težinom rizičnija su grupa, pa i kod njih raste šansa da će oboljeti i umrijeti od virusa.

Stoga se paziti, ali ponajviše i jer je puno veća 
šansa da će neko umrijeti od srčanih bolesti, tumora ili moždanog udara. Šansa za umiranje od srčanih bolesti je 20 odsto. To znači kako će od petoro oboljelih umrijeti jedan.

Vezane objave