20210118191246 641706

Zoran Bogićević (53) iz Požege primio je vakcinu, a zatim je otkrio da ima koronu. Ljekari kažu da će i on moći da primi drugu dozu vakcine, ali i da, iako se vakcinišete, dok organizam ne stvori antitela, možete da se zarazite

Zoran Bogićević (53) iz Požege primio je vakcinu protiv korone, a odmah potom ispostavilo se da je zaražen. Iako su lokalni ljekari u rebusu da li da mu daju i drugu dozu, prof. dr Tanja Jovanović s Medicinskog fakulteta u Beogradu ističe da ovo nije neuobičajen slučaj, da se po protokolu druga doza daje najranije mjesec dana poslije ozdravljenja.

Bogićević kaže za Kurir da je 21. januara primio kinesku „Sinofarmovu“ vakcinu, pošto je prošao ljekarski pregled, jer se sasvim dobro osjećao.

– Tri sata poslije vakcinacije kreće bol u mišićima, malaksalost i temperatura 38 stepeni Celzijusa. Pijem paracetamol na šest sati, ali u toku noći temperatura ide na 39. Zato sutradan odlazim do gradske galerije, gdje sam vakcinisan. Doktorka mi duplira dozu paracetamola i kaže da je to vjerovatno reakcija na vakcinu – priča Bogićević.

Revakcinacija

Ali, nastavlja, temperatura mu ne spada, pa i trećeg dana ide u galeriju, odakle ga šalju u kovid ambulantu.

– Krvna slika, snimak pluća, EKG – sve u redu. Ali test pozitivan! I pravac kod infektologa u Užice. Tamo već ni temperaturu nisam imao, al’ pošto sam neobičan slučaj, smještaju me u kovid bolnicu u Požegi. Za pet dana ležanja u bolnici nemam temperaturu, saturacija 93, za mene odlična, jer inače imam anginu pektoris, i puštaju me u kućnu izolaciju. Ali sad je pitanje – revakcinacija da ili ne. Ni oni ne znaju šta da mi rade, pa su mi rekli da sačekamo, vidjeće – veli Bogićević.

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović objašnjava za Kurir da ovo nije neuobičajeno i da i ti ljudi, po protokolu, dobijaju drugu dozu vakcine najranije mjesec dana posle ozdravljenja.

– Takva osoba nije ugrožena vakcinacijom. Vjerovatno je da će i prirodnim putem stvoriti antitela. Zasad znamo da nas antitela štite samo nekoliko mjeseci poslije preležane infekcije, posebno ako je klinička slika bila asimptomatska ili blaga. Zbog toga je važna primjena i druge doze vakcine koja će samo povećati nivo neutrališućih antitela – ističe prof. Jovanović.

Vakcina ne inficira

Ona naglašava da se zaštitni imunitet ne stiče posle prve doze, pa čak ni odmah posle druge doze vakcine i da u tom periodu vakcinisana osoba može da se zarazi, pa i da širi zarazu.

– Vrlo je važno da se zna da posle prve doze nismo zaštićeni od infekcije i da se moramo strogo pridržavati svih epidemioloških mera. Te tri-četiri nedjelje poslije prve doze vakcine su važne za pokretanje imuniteta. Tek 10-14 dana od druge doze vakcine možemo biti sigurni da smo stekli imunitet. Zaštitni imunitet može da se odredi testovima koji određuju prisustvo antitela u krvi imunizovane osobe – objašnjava prof. Jovanović i napominje da nijedna od vakcina u upotrebi ne sadrži živ virus, te da niko ne može da se inficira preko vakcine, ali može da „pokupi“ virus u periodu dok ne stekne imunitet posle vakcinacije.

Vezane objave