Do sada je u Srbiji je zbog nevremena praćenog gradom i jakom kišom u tri lokalne samouprave proglašena vanredna situacija.

Vanredna situacija je proglašena u pojedinim mesnim zajednicama u Čačku i većem broju mesnih zajednica u opštini Lučani, a još je na snazi i u Boljevcu, kažu za u Sektoru MUP-a za vanredne situacije.

„Danas je relativno mirno. Prema prognozama, ponovo se očekuju pljuskovi, tako da može biti problema i sporadičnih izlivanja vode“, je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Živko Babović.Posle grada i jake kiše, u nedelju uveče vanredna situacija proglašena je u 22 seoske mesne zajednice u opštini Lučani, od ukupno 30 mesnih zajednica, i u 19 mesnih zajednica u Čačku, od ukupno 69 mesnih zajednica.

„U nedelju uveče je u opštini Lučani i gradu Čačku zbog količine grada i kiše došlo do problema u kanalizacionim sistemima i do izlivanja vode, a veliku štetu su pretrpeli voćnjaci i povrtnjaci“, istakao je Babović i dodao da te lokalne samouprave nisu tražile pomoć Sektora za vanredne situacije.

Kako je kazao, procenu pričinjene štete utvrđuju opštinske komisije.

Problematično je bilo u nedelju uveče na teritoriji beogradske opštine Lazarevac, a Babović navodi da je Sektor za vanredne situacije intervenisao i pomogao na otčepljavanju kanalizacionih instalacija koje su bile zapušene zbog ogromne količine vode.

On je dodao da je u toj beogradskoj opštini bilo problema i zbog odrona lokalnih puteva.

Vanredna situacija je od 15. maja na snazi u Boljevcu kod Zaječara, gde su, naveo je Babović, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali i pomogli lokalnoj samoupravi.

Na teritoriji opštine Ivanjica danas je proglašena vanredna situacija posle vremenskih nepogoda koje su protekle nedelje pogodile tu opštinu.

Odluku o uvođenju vanredne situacije doneo je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović na sednici Štaba za vanredne situacije na kojoj je razmatrano stanje na terenu nakon burne nedelje praćene mrazom, snegom, gradom i olujnim vetrom.

Vezane objave