Booking.com

Snijeg je prestao padati, ali u višim, planinskim predjelima i dalje ima vjetra, a i niske temperature uslovljavaju usporeno i otežano saobraćanje.Ipak, prohodnost svih magistralnih i regionalnih putnih pravaca je zadovoljavajuća.Na magistralnom putu Mokro-Sokolac za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, obavezna je upotreba lanaca.

Ugaženog snijega i leda ima na gotovo svim dionicama koje vode preko planinskih prevoja i u višim predjelima, posebno u centralnim krajevima i na istoku RS, pa vozačima savjetujemo maksimalno opreznu i sporiju vožnju, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.Izdvajamo putne pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Kneževo-Kotor Varoš, prevoj Banj Brdo (Bijeljina-Tuzla), Vlasenica-Han Pijesak (prevoj Han Pogled), Han Pijesak-Sokolac, Zvornik-Tuzla, Trnovo- (prevoj Rogoj) i Gacko-Tjentište, preko Čemernog.

U nižim predjelima saobraćaj se odvija po mjestimično vlažnim kolovozima, dok je zbog niskih temperatura moguć nailazak na poledicu, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, privremena signalizacija reguliše saobraćaj, a njeno je poštovanje obavezno.

Na mag. put M-16 (brzoj cesti) od Klašnica do Prijedorske petlje, izvode se radovi, od 07:00 do 16:00 zbog čega se saobraćaj odvija usporeno te se vozači mole na oprezniju vožnju.

Na regionalnom putu R-412 Crna Rijeka-Bjelajce, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na dijelu regionalnog puta R-459 Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izvođenja radova na izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu E-661 Banja Luka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa vozače molimo da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. (Planirano je da ovi radovi traju do 16.04.2020. godine).

Na dijelu magistralnog puta M-14.1 Brčko-Bijeljina, dionica Brčko-Donja Bukovica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice na spoju autoputa Banja Luka- i magistralnog puta MI 105 Johovac-Rudanka, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na navedenom magistralnom putu (Johovac-Rudanka), do 31.03.2020. godine.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji autoputa od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta MI 105 Rudanka- 1 (na stacionaži km 1+840, predviđeno je da ovi radovi traju do 01.06.2020. godine).

U toku su radovi na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na magistralnom putu M-I 111, na dionici Krupac-granica RS (Bogatići), na teritoriji opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafore). Radovi su planirani do 30.09.2020. godine.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića. U toku su i radovi na regionalnom putu R-455 dionica Šekovići-Caparde, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabrane

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača u vremenskim periodima od 00:00 do 07:00 i od 16:00 do 00:00 časova na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta. Ova zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

AMS RS

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

FEDERACIJA BiH

Zbog jakog vjetra i sniježnih nanosa regionalni put Prozor-Tomislavgrad od sinoć je zatvoren za saobraćaj. Od ranih jutarnjih sati za sve kategorije vozila otvoren je magistralni put Glamoč-Mlinište, i magistralni Kupres-Šuica-Livno. Zbog zaostalog teretnog vozila otežano, jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo).

Za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca na putevima: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Glamoč-Mlinište i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen).

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne F BiH, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju. Upozoravamo i jake udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima. Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce -Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na GP Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Vezane objave