Pronađeno 193.700 KM i 125.200 evra lažnih novčanica

1423

Policija u Doboju oduzela je 1.996 lažnih novčanica KM i 1.041 novčanicu evra u vrijednosti od 193.700 KM, odnosno 125.200 evra od maloljetnog lica iz ovog grada, saopšteno je iz dobojske Policijske uprave.Policija je, uz saglasnost Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH, izvršila pretres kuće koju koristi ovo lice, tokom kojeg je pronašla i štampače, telefone, laptop i priznanice, kao i dokaz o uplatama novca.

Maloljetno lice je putem društvenih mreža objavljivalo oglase kako prodaje “lažni novac”, te je na taj način za sada, sa neodređenim brojem lica, stupalo u kontakt i dogovaralo prodaju na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH.

izjasnio se da postoje obilježja krivičnog djela falsifikovanje novca.

Iz policije da je toku rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela i utvrđivanju identiteta drugih lica koja su stavljala u opticaj falsifikovan novac.

Falsifikovane novčanice KM su prepoznatljive po natpisu “lažni novac” ispisanom pisanim slovima na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebalo da se nalazi potpis guvernera Centralne banke BiH.

Ove novčanice su prepoznatljive i po natpisu “samo za filmsku upotrebu replika kopija” gdje bi trebalo da piše “Centralna banka BiH”, koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice.

Falsifikovane novčanice evra su prepoznatljive po natpisu “lažni novac” ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gornjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebalo da se nalazi potpis predsjednika Evropske centralne banke.

Prepoznatljive su i po natpisu “samo za filmske potrebe – replica no for use” na mjestu gdje bi trebalo da stoji skraćenica Evropske centralne banke na jezicima zemalja članica Evropske unije.

Policijska uprava Doboj upozorava građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice te, ukoliko posumnjaju da je riječ o falsifikovanom novcu, o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Pozvani su i koji su kupovali falsifikovani novac da ga odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu, jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost.

Iz policije upozoravaju da je Krivičnim zakonom BiH, između ostalog, predviđeno da je krivično djelo falsifikovanje počinio onaj ko zna da je lažan novac načinjen ili da je stavljen u opticaj, a to ne prijavi.

Za ovaj oblik krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

Vezane objave