Booking.com

Jeste tradicija kobasice s francuskih Alpa šest-sedam vijekova starija od recepture za spravljanje užičke pršute, ali ona je bila samo revijalni gost na susretu đakonija iz podzlatiborskih sušara.

I nije ta “francuskinja” sušena na promaji bila zapostavljena na 19. sajmu suhomesnatih proizvoda u Mačkatu, naprotiv, mnogi su je degustirali i o njoj se interesovali, ali Pršutijada postoji zbog domaćih proizvoda, onih iz sela koja žive od sušenog mesa, piše Blic.

– Nema tu nikakve tajne. Jedini sastojci naših proizvoda su meso i so, a bog nam je dao klimu i nadmorsku visinu idealnu za sušenje. Njegujemo pradedovsku recepturu i nje se strogo držimo – pričali su juče odreda izlagači na mačkatskoj svetkovini.

A najviše razloga da se svojim asortimanom pohvali imao je Mitar Marić, koji je od šest mogućih prvih nagrada osvojio dvije – za svinjsku pršutu i ovčiju stelju.– Jeste do tradicije, ali i do mukotrpnog rada. Rada od jutra do sutra koji zahtijeva angažovanost cijele porodice. Može od ovog posla lijepo da se živi, ali ništa bez potpune posvećenosti – priča Marić.

Najbolju kobasicu, po ocjeni komisije “Jugoinspekta”, izložio je Ilija Stojanović, ovčiju pršutu Branko Šopalović, slaninu Radomir Šopalović, a goveđu pršutu Stojanović.

Gosti iz Italije sa pršutom i sirom iz Parme

Po prvi put u 19 dugoj istoriji Sajma manifestacija je otvorena u subotu i ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Sajamska šatra u porti Crkve Svetog Ilije nikada nije bila punija. Sve miriše, rekoše organizatori, da će brojka posjetilaca, do ponedjeljka do kada traje Pršutijada premašiti prosjek od 10.000 posjetilaca.

– Nikada nisam prisustvovao ovako posjećenom događaju za koji nisam vidio nijednu reklamu – je predstavnik kompanije iz italijanske Parme koja je u Mačkatu izložila parmski pršut i parmezan.

Interesovali su se Mačkaćani, stari vukovi u proizvodnji pršute, slanine i svega od sušenog mesa o posebnosti parmskog pršuta.

Vezane objave