Screenshot 2020 02 25 Potvrđen Koronavirus U Hrvatskoj

Potvrđen je jedan slučaj koronavirusne infekcije u Hrvatskoj.

„Ovo je mlađi muškarac, on je u Kliniki za zarazne bolesti ‘Fran Mihaljević’ u Zagrebu“, potvrdio je premijer Andrej Plenković nakon sednice Nacionalnog štaba civilne zaštite u zgradi Vlade.

Rekao je da je hospitalizovani muškarac izolovan i u dobrom stanju. „Trenutno pokazuje blaže znake bolesti i nadamo se da će tako ostati. Međutim, ovim činom otkrivanja virusa na našem području podižemo nivo naše pripreme i odbrane i mere koje Koncentrišemo se na kontakte koje je mladić uspostavio i tretirati ih na odgovarajući način „, rekao je Beros.

Rekao je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti i da je njen zdravstveni sistem imao sve mogućnosti da odgovori na prijetnju.

„To je bolest koja je po kliničkim karakteristikama slična gripu i ne očekuje se da će imati više pobola i komplikacija od sličnih infekcija gripom“, rekao je Beros i dodao da je zdravstveni sistem spreman.

U međuvremenu se direktor KBC-a Rijeka obratio javnosti izvještavajući o stanju devet Hrvata koji su hospitalizirani nakon povratka iz Italije, a njihovi rezultati ispitivanja još uvijek nisu u toku.

Vezane objave