Booking.com

U Federaciji praznik, takozvani Dan nezavisnosti, u Republici Srpskoj radni dan, s tužnim uspomenama.

Tako je u Bosni i Hercegovini dočekan 1. mart, dan koji je 1992. inicirao ili odredio sve što se na ovim prostorima dešavalo devedesetih prošlog vijeka. Tog dana objavljeni su rezultati referenduma kojim su Bošnjaci i Hrvati, ignorišući većinsku volju Srba, odlučili da se odvoji od Jugoslavije. Još gore, taj dan u srcu Sarajeva, na Baščaršiji, ubijen je srpski svat Nikola Gardović, što se smatra direktnim povodom za početag rata u .Predratni sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo pucnjem iz pištolja ubio je mladoženjinog oca Nikolu Gardovića i ranio sveštenika Srpske pravoslavne crkve Radenka Mikovića. Čitav događaj odigrao se nakon vjenčanja Milana Gardovića i Dijane Tambur u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima.

Nakon vjenčanja povorka sa svatovima se uputila u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji, gdje je trebalo da bude svadbeni ručak. U svatovskoj koloni je bilo stotinak svatova koji su parkirali vozila kod Vijećnice, gdje se nalazio najbliži parking Staroj crkvi, a potom krenuli pješke.U neposrednoj blizini prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve pored svatova se zaustavilo putničko vozilo u kome su se nalazile četiri osobe, među kojima je bio i Delalić. Izašli su iz kola i nasrnuli na mladoženjinog oca starog svata Nikolu, koji je nosio barjak. Ramiz Delalić je pokušao da Gardoviću oduzme zastavu, nakon čega je došlo do komešanja. Delalić je izvadio pištolj i smrtno ranio Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika, a potom su pobjegli. Nikola je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima hitne pomoći.

Jedan od svatova i svjedoka tog događaja Aleksa Jovančić za RTRS je ispričao da je komšijama smetala srpska trobojka i u naselju Alipašino polje, gdje su se stvatovi okupili pred polazak. Prisjetio se i trenutka ubistva Nikole.

– Vidio sam da je čovjek objema rukama držao pištolj uperen prema Nikoli. Prepao sa se, ne znam šta se dešava. Jednog momenta sam čuo samo dva pucnja. Nikola je pao – je Jovančić.

Poslije ubistva porodica Gardović se, zajedno s brojnim drugim Srbima, iselila iz Sarajeva, naslućujuči šta slijedi i znajuči da za Srbe više nema života u glavnom gradu .Istovremeno, Ćelo je po izbvijanju rata postao komandant Devete muslimanske brdske brigade tzv. Armije , a od Alije Izetbegovića je za zasluge primio pištolj sa posvetom. Ramizu Delaliću i njegovim saučesnicima je više puta suđeno. Ubijen je u Sarajevu 27. juna 2007. Policija Federacije je izjavila da je ubistvo bilo dio obračuna kriminalaca u Sarajevu.

Za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je ubijen u obračuni kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji, te je amnestiran.

Vezane objave