U Sankt Peterburgu danas je obeleženo 75 godina od kako su sovjetske trupe oslobodile taj grad, tadašnji Lenjingrad, od nacističke opsade, a ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da nacistima nikada neće biti oprošteno

– Nema i neće biti oprosta nacistima koji su odlučili da neosvojivi grad unište ciničnim iznurivanjem, ciljanim, namernim istrebljenjem stotina hiljada civila. To je ono što se naziva zločin protiv covecnosti – je Putin, a preneo je Sputnjik.

Putin je dodao da je cilj sadašnjih generacija da se očuva i podeli istina o nacističkoj opsadi Lenjingrada sa budućim generacijama, dodao je TAS S.

– Naša dužnost je da dalje prenesemo praunucima pobednika svu herojsku istinu o opsadi Lenjingrada, osećaj divljenja čašću i dostojanstvom građana Lenjingrada i našu bol zbog stotina hiljada žrtava, i zbog onih koji su sahranjeni u Piskarjovskom, Smolensku i desetinama drugih groblja i masovnih grobnica – je Putin obraćajući se u Sankt Peterburgu uoči manifestacije posvećene 75 godina od oslobođenja Lenjingrada u Drugom svetskom ratu.

Ruski predsednik je da će taj događaj ostati veliki dan za građane Lenjingrada, Rusiju i ceo svet.

– Kao i uvek, čuvaćemo sećanje na tih 872 dana užasnih i nehumanih testova koje su građani morali da prođu i njihove patnje i gubici ne mogu se meriti ni na koji način – poručio je Putin.

On je naglasio da je važno učiniti svaki mogući napor kako se takve tragedije ne bi ponovile.

U Sankt Peterburgu danas je održana i vojna parada povodom 75. godišnjice pada nacističke opsade u Drugom svetskom ratu toga grada, tadašnjeg Lenjingrada, a Putin je položio cveće na spomenik vojnicima koji su poginuli tokom opsade.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je da je 75. godišnjica “veoma važan datum za celu zemlju, za sve Ruse i predsednika Putina lično”, koji je inače i rođen i odrastao u tom gradu.

Više od 2.500 vojnika, pripadnika bezbednosnih snaga i 80 delova specijalne opreme učestvovalo je u današnjoj ceremoniji u Sankt Peterburgu, koja je počela minutom ćutanja za poginule građane i vojnike tokom trogodišnje opsade.

– Klanjamo se u znak sećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima koji su umrli od rana i bolesti. Ruska armija će se uvek sećati dostignuća naših očeva i dedova – izjavio je komandant Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik i Heroj Rusije Aleksandar Žuravljev.

Kadeti vojnih akademija u uniformama iz 1940-ih počeli su paradu noseći oružje iz vremena Velikog otadžbinskog rata. Učesnici su nosili i zastave iz rata, rusku zastavu, Zastavu pobede, zastavu ruskih oružanih snaga i zastavu Sankt Peterburga.

Kako prenosi ruska agencija, i pored veoma hladnog vremena, veliki broj građana okupio se na centralnom gradskom trgu da bi posmatrao paradu i pozdravio ratne veterane.

Među prisutnima bili su pored gradonačelnika Sankt Peterburga Aleksandra Beglova, i predsednica Saveta Federacije (gornjeg doma pralamenta) Valentina Matvijenko i komandant mornarice ruske vojske Vladimir Koroljev.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. i trajala 872 dana, do 27. januara 1944, kada je razbijena u sovjetskoj operaciji Iskra.

Lenjingrad je jedini veliki grad u istoriji koji je izdržao opsadu od skoro 900 dana.

Od tri miliona stanovnika pre rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. Prema raznim procenama, tokom opsade život je izgubilo između 641.000 i milion ljudi.

Vezane objave